La selecció a competició de L’Alternativa descobreix el millor cinema independent internacional, amb 10 llargmetratges i 12 curtmetratges, on temes de gran actualitat com l’ecologia i l’explotació dels recursos del planeta, les fronteres i migracions, els conflictes bèl·lics i de classe o la gentrificació conviuen amb d’altres de molt més reflexius, com la identitat, el llegat familiar o la superació personal. Aquest any L’Alternativa afegeix la secció competitiva nacional, amb 18 films  que competiran per un nou premi en metàl·lic.

 

5 films imprescindibles de L’Alternativa 2019

‘L’escriptor d’un país sense llibreries’

Guinea Equatorial es va independitzar d’Espanya fa 50 anys. El documental, que també s’estrenarà en sales comercials el 13 de desembre, ens descobreix el país a través de les paraules de Juan Tomás Ávila Laurel, l’escriptor equatoguineà més traduït, que des del 2011 viu refugiat a Sant Cugat del Vallès. Des del seu exili forçat, s’ha convertit en un dels principals intel·lectuals opositors a la dictadura de Teodoro Obiang, la més longeva del món. A través dels seus llibres, descobrim un racó de l’Àfrica on es troben algunes de les víctimes més invisibles del franquisme i que, encara avui, és víctima de les conseqüències de dos segles de dominació colonial.

 

‘Erde’

Dissabte 16, 19.45 h
Teatre CCCB

‘Erde’ (Àustria, 2019), de Nikolaus Geyrhalter, observa la gent que es mou per les mines, les pedreres, els túnels i les grans obres de construcció en la seva lluita constant per apropiar-se del planeta. El documental reflexiona sobre com els humans explotem els recursos de la Terra i donem per fet que existirà sempre: sembla invencible i indestructible.

‘Shelter: Farewell to Eden’

Divendres 15, 19.30 h
Teatre CCCB

La Pepsi, perseguida per ser transgènere, va fugir del campament militar musulmà on va créixer i de Líbia amb l’arribada de l’EI per incorporar-se al flux de refugiats. El film, que reflexiona sobre identitat, colonialisme, racisme, LGTBI-fòbia i explotació, construeix una imatge fantasmagòrica de la vida clandestina a les ciutats i ofereix un retrat molt cru de les fronteres europees.

‘Nos défaites’

Divendres 15, 17.30 h
Teatre CCCB

‘Nos défaites’ tracta les injustícies del món, però dona la veu principal als més joves per descobrir com pensen i viuen la política. Jean-Gabriel Périot pren 10 estudiants de cinema d’una escola de la “banlieue” parisenca i filma amb ells escenes de vagues, resistència i conflictes laborals de pel·lícules de finals dels 60 a finals dels 70. Hi afegeix entrevistes en què els pregunta pel que han representat, i explora conceptes com ara els de classe, sindicat i compromís polític; els torna a entrevistar quan l’actualitat política els toca de manera directa, i fa viatjar l’espectador del desànim a l’esperança.

‘Zumiriki’

Dissabte 16, 19 h
Auditori CCCB

‘Zumiriki’, d’Oskar Alegria, planteja un repte personal allunyant-se del món per, en aquest cas, endinsar-se en la natura i reconnectar amb la seva infantesa. El director de la multipremiada ‘La casa Emak Bakia’ va construir una cabana de fusta a la vora del riu, apartada, davant de l’illa on jugava quan era petit, i hi va viure i filmar la pel·lícula durant quatre mesos.