La d’aquest any serà una edició atípica de la Festa Major de les Corts a causa del coronavirus. Durarà cinc dies, pràcticament la meitat del que és habitual, i tindrà menys actes: una quarantena. A més, serà indispensable haver reservat cita prèvia per participar-hi i es podran seguir actes, com el pregó, en “streaming”. El districte assegura que s’ha fet un esforç perquè sigui una festa segura i compleixi amb totes les recomanacions sanitàries.
Ara bé, la d’enguany serà una edició marcada, també, per la polèmica entre el districte i la Federació d’Asssociacions de Veïns i Comissions de Festes de les Corts: les entitats no prendran part en el programa, tot i que bona part d’aquestes havia treballat per participar-hi.
Malestar entre les comissions de festes
Ariadna Isern, membre de la federació, assegura que algunes associacions ja van anunciar que no participarien de la festa, però, en canvi, d’altres van treballar en la programació i la van presentar al districte al mes de juliol. Isern explica que feien una proposta que s’adaptava a la normativa per a places com la de la Concòrdia i Can Rosés “amb el format tipus Cruïlla o altres festes que s’havien fet a altres barris amb èxit. Amb barres i amb cadires, senyalització, tot complint la normativa“.
Finalment, però, el districte no els va donar el permís d’ocupació d’espai públic i els va proposar altres emplaçaments. Per a Isern, però, aquestes propostes van arribar a finals de setembre: “Massa tard. En 10 dies no podem muntar una festa alternativa”, explica.
Des del districte asseguren que les decisions s’han pres sempre segons les “recomanacions sanitàries”. Joan Ramon Riera, regidor de les Corts, reconeix que no s’han autoritzat les barres de bar “per seguretat” i evitar l’efecte crida i explica que fa mesos que es treballa perquè la festa major compleixi amb els protocols.
Un pregó marcat per la covid-19
Riera assegura que un dels punts forts de la festa és el pregó. Correrà a càrrec de la Maria Pérez-Hervada, directora del Centre d’Atenció Primària Montnegre, i l’Enrique Aranda, director de l’hotel Meliá Barcelona Sarrià, dos exemples de l’esforç que s’ha fet al districte aquests mesos de pandèmia.
En total participaran en la festa una vintena d’entitats: els tres centres cívics del districte, la Biblioteca Montserrat Abelló, la Fundació Suñol, l’Espiga de les Corts i l’AV les Corts-Sud, entre d’altres. Es podran seguir rutes pel barri, activitats per a nens i nenes i actuacions com la de la Banda Municipal.
La Federació d’Asssociacions de Veïns i Comissions de Festes de les Corts està formada per les comissions de festes de places com la Concòrdia o Can Rosés, la Plataforma Infantil i Juvenil de les Corts, associacions de veïns com la del Camp Nou i Sant Ramon o l’Associació de Comerciants el Mirall de Pedralbes. L’entitat organitzava, entre altres actes, el Festival Oriol Canals o el correfoc unitari.