Jugar a videojocs és, sovint, entrar en una altra dimensió. I això és el que proposa el Palau Robert, convertit en pantalla: que ens capbussem en la història d’observar, amb rol de protagonista, l’exposició “Nova pantalla, el videojoc a Catalunya“. La mostra vol reivindicar la vessant cultural del videojoc, entès com un objecte pensat, dissenyat i creat per persones.

Un dels tres comissaris de la mostra, Marc Angrill, explica que “molta gent pensa que un videojoc és una cosa que fa un programador tot sol i no es para a pensar en la feinada que hi ha al darrere”. Els processos creatius impliquen, entre d’altres, programadors, sí, però també dissenyadors gràfics, músics o guionistes. Formen part de l’engranatge d’una indústria que va néixer la dècada del 1970 i que, mig segle després, ha vist com s’ha revolucionat.

Aquells primers jugadors ja són els pares dels nous jugadors i si els primers jugaven en solitari, els segons ho fan en comunitat i retransmetent-ho en directe. Ho confirma el segon dels comissaris, Joan Galí: “Cada vegada el jugador és més exigent i això fa que els estudis es vegin obligats a explicar històries més interessants, amb personatges més rodons, amb mecàniques més diferents i més divertides”, conclou.

Una indústria en auge

Tot plegat fa que, a Catalunya, aquesta indústria vegi aparèixer molts i bons creadors, formats en escoles i universitats especialitzades. El tercer comissari de l’exposició, Albert Garcia, destaca que “Catalunya, i més concretament Barcelona, té un ecosistema propi, amb moltes petites companyies i algunes [poques] de grans”.

exposició Nova Pantalla

Segons el sector, a Catalunya hi ha prop de 170 empreses o estudis de videojocs, que donen feina a prop de 3.400 professionals, fet que suposa una facturació propera als 500 milions d’euros anuals. Aquestes dades confirmen, segons el sector, el lideratge de la indústria catalana a l’estat —representa el 51 % del pes estatal—.

Ara bé, malgrat aquests números “hi ha un problema“, apunta Garcia, el sector “no pot absorbir la gent que està sortint de les universitats”. Una situació que, lamenta, fa que es vegin obligats “a anar a treballar a altres països“. L’exposició “Nova pantalla, el videojoc a Catalunya” es pot visitar, fins al 4 de setembre, a la Sala 3 del Palau Robert.