Mostrar la imatge que tenen els joves del Raval del seu barri. Aquesta és la filosofia del projecte materialitzat en l’exposició “Amistats del Raval” a través del qual 12 joves han immortalitzat a través de fotografies analògiques què representa per a ells el barri, com el veuen, com el senten. Aquest és el punt de partida del treball que ha culminat amb l’exposició que mostra 20 de les 190 instantànies que van fer els joves del seu barri.

El Raval, amb la mirada dels veïns joves

“Amistats del Raval” sorgeix d’un procés exploratiu i creatiu entorn al barri del Raval. Els autors de la mostra són 12 joves, d’entre 12 i 16 anys, usuaris del Casal dels Infants del Raval. La mostra pretén compartir la imatge del Raval des del punt de vista dels ulls dels veïns més joves.

És el resultat de l’autorepresentació d’un barri tan estigmatitzat com el Raval
Ricardo Pérez-Hita, cooperativa La Laberinta

Paisatge vital

L’exposició la formen 20 fotografies fetes analògicament. Es presenten en grups de quatre atenent als vincles que hi ha entre si. Les instantànies, tot i que mostrin espais reconeixibles i molt visitats del Raval, per als autors són alguna cosa més, formen part del seu paisatge vital.

Mostrem el gat d’en Botero tal com nosaltres el vivim
José Manuel Campos, coautor d'”Amistats del Raval”

Els participants del projecte han fugit d’estereotips vinculats amb el barri i de les seves icones, tot i que hi algunes que no podien faltar com ara el Gat d’en Botero de la rambla del Raval però des d’un altre punt de vista.

Un treball col·lectiu amb bons resultats

L’estratègia per dur a terme el projecte va ser traçar diferents itineraris i intentar fotografiar què representaven per a ells aquests espais, ja fossin places o monuments. El resultat ha estat el fruit d’un treball col·lectiu, en molts casos, amb un final ple de sorpreses.

Els autors de la mostra són usuaris del Centre Obert del Casal dels Infants al Raval
A vegades la gent es perd coses perquè només veu el que té davant, perquè no para atenció
Grace Caringal, coautora d'”Amistats del Raval”

Vocació viatgera de la mostra

La mostra recull la tria que es va fer de les 190 fotografies que els joves van fer del Raval. L’exposició es pot visitar al Casal de Barri Folch i Torres i la voluntat és que la mostra viatgi a altres equipaments de la ciutat.