En una empresa del Poblenou es van crear els personatges d”El laberinto del fauno’ (2006), de Guillermo del Toro, guardonats amb un Òscar de Hollywood. Al carrer d’Àvila hi ha l’estudi DDT Efectes Especials, de la Montse Ribé i el David Martí, el lloc d’on van sortir les malèfiques criatures que van guanyar l’Oscar pel millor maquillatge el 2007.

La cerimònia dels Oscars, inoblidable?

Ribé recorda la cerimònia dels Oscars com una experiència increïble. S’hi va sentir estranya perquè des de petita l’havia vista per la tele i ara la vivia com a protagonista. Quan van dir els seus noms, gairebé va perdre el sentit. Cap dels dos no recorden ni què van dir dalt de l’escenari. Quan van arribar a l’hotel van posar les dues estatuetes a la tauleta de nit per si tot allò havia estat un somni, i l’endemà no hi eren.

VPA oscars maquillatge poblenou
Montse Ribé i el David Martí recollint l’Oscar al 2007

Els inicis

DDT Efectes Especials es va fundar el 1991. En aquella època, Ribé i Martí feien de tot: explosions, pluja, vent, etc. Després es van especialitzar en els ninots i el maquillatge i un anunci per Estrella Damm els va donar l’empenta que els calia per treballar en allò que més els agradava.

Les feines més espectaculars

Una altra de les feines de l’estudi és el personatge de Young Hellboy, de la segona pel·lícula de la saga de Guillermo del Toro. En aquesta ocasió, de manera excepcional, la Montse Ribé es va posar dins el personatge i li va donar vida.

Per a ‘Lo imposible’ (2012), de Juan Antonio Bayona, DDT va fer uns 20 ninots de persones mortes en la inundació i, sobretot, un ninot de la Naomi Watts que havia de funcionar sota l’aigua. A la pel·lícula, el personatge es colpejava amb tota mena d’objectes sota l’aigua i per això es va recórrer a la barreja de l’actriu, un doble, el ninot i el 3D.

També han treballat per altres films com ‘Mama’, ‘La piel que habito’ o ‘El orfanato’. Martí remarca que als rodatges comencen els primers i acaben els últims. Han de fer maquillatges que poden demanar fins a sis hores i que triguen dues hores a retirar-se. Una altra de les feines destacades ha estat Un monstruo viene a verme’, també de Bayona, com explicava Montse Ribé en aquest capítol del ‘Va passar aquí’ al 2017.