Natures mortes, nus, paisatges i retrats. Imatges amb una sensibilitat i una estètica molt personals que han fet de Toni Catany una figura de referència de la fotografia contemporània. La seva obra té una clara vocació pictòrica i autobiogràfica i és un diari gràfic dels seus viatges. Un esperit que també és el fil conductor de l'exposició. SERGI PLANS, Àrea de Cultura de la Fundació Catalunya La Pedrera "És més un viatge que no pas una retrospectiva, en què s'entrecreuen cronologies i geogràfies: des de la seva Mediterrània, fins al Carib i l'Índia." Al llarg dels anys, Catany va atresorar objectes d'arreu del món, alguns presents a la mostra, que després va fotografiar i va establir ponts i vincles nous entre diferents cultures. SERGI PLANS, Àrea de Cultura de la Fundació Catalunya La Pedrera "En una mateixa fotografia podem trobar unes ceràmiques que podem ser ceràmiques xineses, amb romanes o amb alguna precolombina, amb aquesta paret tan fina, ell estableix aquestes relacions quan geogràficament i temporalment no tenen res a veure." El fotògraf mallorquí va experimentar amb diferents tècniques fotogràfiques, des del calotip del segle XIX, fins a sistemes nous, com és el cas de les polaroids transportades o la càmera digital amb què aconsegueix que les seves imatges sovint semblin suspeses en el temps.

Toni Catany és una figura de referència en la fotografia actual, amb una clara vocació pictòrica. En la seva obra predominen el retrat, les natures mortes, els nus i el paisatges amb una sensibilitat i una estètica molt personals. La mostra proposa una aproximació diferent a l’artista en forma de viatge per resseguir els llocs, objectes i inquietuds que formen el seu ideari.

La passió per viatjar

El fotògraf mallorquí va ser un gran viatger i va visitar una vintena de països, sobretot de la Mediterrània, el Carib i l’Àsia. Unes experiències que va plasmar en fotografies i que li van servir per adquirir coneixements i descobrir-se a ell mateix. En aquestes estades a l’estranger va atresorar objectes que després va tornar a retratar, establint nous lligams entre cultures. Per exemple, uneix en una mateixa imatge ceràmiques xineses, romanes i precolombines que no tenen res a veure ni geogràficament ni cronològica.

L’exposició està comissariada per Alain d’Hooghe i Antoni Garau, vicepresident i director de la Fundació Toni Catany, respectivament, i alhora col·laboradors estrets i amics personals del fotògraf. Un vincle directe que permet que revelin, a través de l’exposició, la cartografia més íntima de l’artista.

Tècniques experimentals

Les instantànies de Catany semblen sovint sospeses en el temps, un efecte que va aconseguir amb l’experimentació de diferents tècniques. El creador va recuperar el calotip del segle XIX, però també va innovar amb sistemes nous, com és el cas de les polaroids transportades i, en els darrers anys, amb l’ús de la tecnologia digital.

Precisament la fotografia digital va descobrir a Catany la possibilitat d’autoeditar-se. Per això en els darrers anys de la seva vida es va dedicar a posar ordre al seu fons a través de la publicació de diversos llibres.