Seria insensible si digués que no m’ha afectat la manera com s’han fet els acomiadaments, ha reconegut Elvira Dyangani Ose, durant la roda de premsa en què ha estat presentada com a nova directora del MACBA. La successora de Ferran Barenblit ha admès que “es podrien haver fet millor” i que “hem de millorar la manera com ens adrecem a les persones en el MACBA dels afectes que m’imagino”. D’aquesta manera, s’ha referit a la polèmica generada per la destitució de la conservadora en cap del museu, Tanya Barson, i el cap de programes, Pablo Martínez, a qui, malgrat tot, ha volgut agrair la seva tasca.

Al marge de les maneres com s’han produït els acomiadaments, Dyangani Ose ha argumentat que “l’organigrama és un aspecte viu del museu” i, de fet, ha donat a entendre que hi haurà més canvis. En aquest sentit, la nova directora del MACBA ha explicat que “la situació actual exigeix una transformació” de la institució i una “reestructuració” del museu, que creu que “es veurà reforçat per la nova estructura”.

De la seva banda, Ada Colau ha assegurat que Dyangani Ose “no ha participat” en aquestes decisions, que ha qualificat de “tècniques”. L’alcaldessa de Barcelona ha remès les preguntes sobre aquesta qüestió al gerent del MACBA, també present a la roda de premsa. Josep Maria Carreté ha afirmat que la reestructuració s’ha fet “per aplanar el camí a la nova etapa”, alhora que ha asseverat que “no hi ha cap discrepància” i que “en cap moment el gerent està per sobre de la direcció ni ha guanyat més poder”.

Gemma Sendra (ERC): “No és una bona pràctica”

Mentrestant, l’acomiadament de Barson i Martínez ha rebut les primeres crítiques des de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona. La regidora d’ERC, Gemma Sendra, en una piulada a Twitter, ha sentenciat que “fer canvis d’organigrama just abans d’entrar la nova direcció no és una bona pràctica”. Sendra, que precisament va ser gerent del MACBA entre els anys 2002 i 2004, considera que el museu “ha de recuperar espais de confiança” i que cal que “la nova direcció treballi i decideixi sense ingerències”.