El 12 d’octubre, entre 25 i 30 empleats de la Biblioteca de Catalunya treballaran en l’horari habitual dels dissabtes, representen un 20% de la plantilla. L’única condició que ha posat la direcció del centre és que es garanteixi el funcionament normal de la biblioteca d’un dissabte qualsevol. Així, les sales de consulta obriran des de les 9 fins a les 14 h.

Fonts de la biblioteca expliquen que l’única afectació que poden trobar els usuaris és que no es pugin llibres del magatzem. En aquest cas, que es confirmarà més endavant, els lectors podran demanar les obres de consulta per Internet per disposar-ne el dissabte 12.

La iniciativa ha sorgit dels mateixos treballadors, per tant, és personal i no institucional. Un dels treballadors de la biblioteca, Ricard Marco, explica que la idea va sorgir el Dia de la Hispanitat de 2012. L’exemple d’un centre educatiu de Badalona que va mantenir les classes els va inspirar per emprendre una acció similar. Els empleats ho van començar a preparar per al dia de la Constitució de l’any passat, però no van tenir prou temps per gestionar els permisos.

Per a aquest octubre, han començat les gestions aviat i el mes de juny van enviar la petició al Departament de Cultura. La conselleria va deixar a mans de la direcció de la Biblioteca de Catalunya la decisió final. Marco assegura que el centre s’ha mantingut neutre i no els ha posat impediments. Els empleats s’han ofert a no cobrar el dia festiu treballat ni rebran en compensació hores lliures.

Els treballadors discrepen dels motius per celebrar el Dia de la Hispanitat. Asseguren que commemora “l’expansió d’un imperi que no va respectar les diverses cultures envaïdes”. Aprofiten per denunciar que l’Estat “nega reiteradament” el dret a decidir i posa entrebancs al desenvolupament de la llengua i la cultura catalanes. Per tot això, no es volen sumar a la festivitat i afegeixen que Catalunya ja té una diada nacional pròpia.