La festa ha seguit amb l’obertura d’un barril de sake —licor obtingut a partir de la fermentació de l’arròs—, i una demostració i taller de mochitsuki, pastissets fets d’arròs glutinós cuit. També s’han organitzat diverses activitats infantils, com tallers d’escriptura o partides de shogi —els escacs japonesos.

Entre els assistents, hi havien molts japonesos que resideixen a la ciutat. Es calcula que són més de 1.500, segons el Consolat General del Japó a Barcelona,  el 2015 vivien a Catalunya 2.486 nipons. És per això que, festes com aquestes són un bon pretext per mantenir vives les tradicions, sobretot quan s’és lluny de casa. El Cònsol General del Japó a Barcelona, Naohito Watanabe, ha explicat que “a través d’aquests esdeveniments nosaltres també enyorem la nostra pàtria, perquè alguns fa molt de temps que són aquí, i d’altres tot just acaben d’arribar“, per això, afegeix “és molt important per als japonesos”.

Però a la festa, no tots eren japonesos, o amb família relacionada amb el país nipó. N’hi havia que hi eren per descobrir una nova cultura. És el cas de la Laura Ruiz, que treballa a Barcelona en una empresa japonesa. Explica que “van sortejar unes entrades per als treballadors i m’hi vaig apuntar”, i afegeix que “era una oportunitat de conèixer  la cultura japonesa, l’autèntica”. Altres, com la parella formada per l’Eloi Navarro i l’Esther Mercader, porten la seva admiració per aquesta cultura una pèl més enllà. Expliquen que es casaran “a l’estil japonès“, i quina millor manera “de començar l’any que fer-ho amb l’any nou japonès”. Ara, detallen, els serà més fàcil anar al Japó: ” Aquest any hi anem, i ens havíem d’ambientar una mica en tot”.

Fa 200 anys que l’any nou és l’1 de gener

Tradicionalment, en la cultura japonesa se celebrava en canvi d’any amb una festa a l’inici de la primavera —similar a la que celebren els xinesos—, però el 1873, aquesta data va ser ajustada al calendari gregorià; i coincideix amb l’1 de gener.