L’animació “és l’única indústria que no només ha esquivat la crisi, sinó que ha vist créixer la producció“, explica Damian Perea, director del festival Animayo. I bona part d’aquesta producció, es fa des de Barcelona, una ciutat que “concentra molta activitat” fins al punt que “atrau empreses d’altres llocs d’Espanya i d’altres països“, destaca. Aquest magnetisme és una de les raons que expliquen perquè el certamen ha arribat per primera vegada a la ciutat: “Barcelona és important per internacionalitzar el festival”, reconeix Perea.

Un dels exemples que indica el bon estat de salut d’aquesta indústria a la ciutat el trobem amb FX Animation. És una escola d’animació amb seu a la ciutat que, segons explica un dels seus formadors, Xesc Vilà, “moltes empreses ens demanen suport a l’hora d’encarar un projecte, i després ens demanen alumnes per poder tirar endavant aquests projectes“. Vilà destaca la importància de treballar en xarxa en aquest sector “perquè en solitari és difícil fer-ho. D’aquesta manera, quan intervenim en un projecte, podem fer-ho a la vegada amb quatre companyies més”.

Aposta per ser un “petit Hollywood”

El festival Animayo reuneix també alguns dels gurus de l’animació, que aquests dies expliquen les seves experiències professionals, i alguna de les claus del seu èxit. És el cas, per exemple, de Carles Rangel, dissenyador d’animació de produccions com ‘La novia cadáver’, entre d’altres. Rangel destaca que a l’estat comencen a tornar alguns dels talents que van emigrar, i que “comencem a ser profetes”. Amb tot, lamenta que “així com hem estat capdavanters a Catalunya en el tema de cuina, o bé en la construcció o l’arquitectura, és essencial trobar els productors i inversors que creguessin que podem ser un Hollywood en petit“. I ho diu sense complexos, convençut del nivell de l’animació a casa nostra. Un nivell que trenta anys enrere van començar a forjar estudis mítics com BRB que, amb seu a Barcelona, van produir mítiques sèries d’animació com ‘David el Gnomo’, ‘La vuelta al mundo de Willy Fog’ o ‘D’Artacán’. És per això que, l’Animayo de Barcelona ret homenatge al seu creador: Claudio Biern Boyd.

Activitats per a tothom

Fins diumenge, l’Animayo serà obert a tota mena de públic, al CaixaForum. Si bé els visitants adolescents i de fins a 35 anys han estat els més nombrosos, també hi ha espai per al públic familiar. I és que entre conferències i ponències, també hi ha programats tallers, com els de stop-motion. És una tècnica similar a la que va originar l’animació, i que consisteix a crear imatge en moviment de lliure temàtica, a partir de la successió d’imatges estàtiques, obtingudes, per exemple, amb fotografies.