En aquest edifici, obra de l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner, va obrir les portes el 12 de juny de 1897 la cerveseria modernista Els Quatre Gats. El local va ser, durant sis anys, lloc de reunió d'artistes de totes les disciplines, des del músic Isaac Albéniz fins a l'escriptor Santiago Rusiñol, que va dir que aquí s'hi servia "l'aliment de l'esperit". Quan el fundador del restaurant, Pere Romeu, va haver de tancar el bar, el local va esdevenir la seu del Cercle Artístic de Sant Lluc. A finals dels 70, després de dècades d'oblit, un grup de restauradors el va reobrir i, des de llavors, mostra als seus comensals tota la seva història. ENRIC TOMÀS, responsable de comunicació del Grup Ferré "La màgia d'aquest restaurant és que això és manté. És a dir, tu vens a dia d'avui i veus gent dibuixant, gent mirant a les parets, gent que ve aquí una mica a inspirar-se de tota aquesta aura màgica, aquesta aura artística que envolta aquestes parets." Per commemorar el 120è aniversari d'Els Quatre Gats, es va convocar un concurs de cartells -aquell va ser el guanyador- i, fins al juny, diversos personatges públics hi llegiran contes el tercer diumenge de mes. Es poden escoltar acompanyats de xocolata amb xurros per cinc euros, que es destinen als projectes socioeducatius de la Fundació Comtal. "Puff era un drac màgic..." El primer protagonista d'aquest cicle ha estat el doctor Eduard Estivill, que durant molts anys a més de cantar, ha ensenyat milions de pares a adormir els seus fills. EDUARD ESTIVILL, metge "Un dels rituals que fem servir perquè els nens dormin bé és explicar un conte abans d'anar a dormir. I els contes que fem normalment són per fer que els nanos entenguin els valors." Però avui l'encarregada de llegir el conte ha estat la seva parella, la psicopedagoga Montserrat Domènech, besneta de l'arquitecte Domènech i Montaner, que també freqüentava el local fa un segle. "... però a ella li va semblar que tocava el cel. Conte contat, ja s'ha acabat."

Els menjadors d’Els Quatre Gats són espais on no només es menja sinó que també “s’alimenta l’esperit”, com va dir Rusiñol quan el 1903 planyia el tancament d’un local que en aquella època va funcionar millor com a centre cultural que no pas com a negoci. El seu fundador, Pere Romeu, que apareix dibuixat a sobre d’un tàndem amb el pintor Ramon Casas a l’obra que presideix un dels menjadors, convocava i presidia les grans tertúlies literàries que es feien a Els Quatre Gats, però mai no va fer-se ric. Això sí, en aquestes tertúlies participaven els artistes més importants de l’època, com el dibuixant Ricard Opisso, l’arquitecte Antoni Gaudí o els músics Isaac Albéniz, Enric Granados i Lluís Millet.

Una placa a la façana de l’edifici recorda que el local va ser la seu del Cercle Artístic de Sant Lluc entre el 1903 i el 1936. O sigui, que finalment s’hi va deixar de beure i parlar per practicar sobretot les arts plàstiques. El local no es va recuperar després de la Guerra Civil, sinó a finals dels anys 70, quan un grup d’empresaris el va reobrir com a restaurant. Des del 1989 és propietat de Josep Maria Ferré i la seva oferta gastronòmica s’ha adaptat a tots els públics, mentre la fama de l’espai segueix guanyant reconeixement internacional.

#4Gats120anys

Per celebrar aquests 120 anys, Els Quatre Gats va començar per convocar un concurs de cartells que recorden l’efemèride i la personalitat d’aquesta taverna. Els finalistes pengen ara de les parets d’una de les sales. De fet, tot aquest any, el menjador principal es transformarà, durant les tres primeres setmanes de cada mes, en una sala d’exposicions de pintura, dibuix i fotografia de creadors catalans. De fet, de les parets d’Els Quatre Gats han penjat sempre fotografies i dibuixos dels nombrosos artistes que hi han passat.

Fins al juny, el tercer diumenge de cada mes s’hi serveix xocolata amb xurros per cinc euros que es destinen als projectes socioeducatius de la veïna Fundació Comtal. Cada any, aquesta entitat atén més de 2.300 infants, adolescents i joves amb dificultats. L’atractiu d’aquesta oferta solidària d’Els Quatre Gats per als diumenges al matí és que diversos personatges coneguts hi llegiran contes, com l’escriptora Empar Moliner o el cantant de Sopa de Cabra, Gerard Quintana. Els primers a llegir un conte han estat el doctor Eduard Estivill, autor del llibre ‘Nen, a dormir’ que ha ensenyat més de tres milions de pares a dormir els seus fills, i la seva dona, Montserrat Domènech. Ella és psicopedagoga i autora dels contes per a nens que tots dos han publicat plegats. També és la besneta de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, que fa 120 anys freqüentava Els Quatre Gats.