MIQUEL LERÍN, organitzador del Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas "El perfil és jove, que hagi acabat els estudis o que estigui en l'inici de carrera. Nosaltres potenciem molt dues maneres. Una, cantants que estiguin realment ja preparats per iniciar una carrera professiona, és a dir, que un director de teatre els hi pugui oferir un paper. O cantants que encara no estan preparats, per això tenim una sèrie de borses d'estudis, que puguin aprendre el que els hi falta per un dia poder debutar"

El Saló de Cent ha acollit aquest dissabte a la tarda la cerimònia inaugural del Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas, que ha comptat amb un recital a càrrec de la soprano Eva-Maria Westbroek, acompanyada al piano per Ricardo Estrada. En aquesta edició, hi participen 510 cantants de més d’una seixantena de nacionalitats diferents. Tot i que el nombre de països participants ha augmentat, enguany s’hi han presentat 55 cantants menys que en l’edició del 2016.

La majoria de cantants, 148, provenen de Corea, malgrat que Rússia també aporta una cinquantena d’artistes a la prova. El tercer país és Espanya, amb 48 cantants, dels quals 11 són catalans. Tenint en compte les diferents veus, la majoria són dones, entre les quals destaquen 216 sopranos, tot i que al concurs també hi ha 62 mezzosopranos i una contralt. Pel que fa a les veus masculines, la majoria són tenors, que arriben al centenar. També concursaran nou contratenors, 84 barítons, 23 baixos i 16 baix barítons.

Els més de 500 cantants ja han passat per tres dies d’audicions preliminars al Conservatori Superior de Música del Liceu i la segona prova eliminatòria serà diumenge i dilluns. Els dies 17 i 18 de gener serà el torn per a la semifinal i el jurat podrà escoltar els finalistes el divendres 20 de gener al Gran Teatre del Liceu.

Entre els sis premis oficials, els tres premis especials i els quatre d’extraordinaris es repartiran més de 97.000 euros als guanyadors. També s’atorgaran borses d’estudi i altres contractes per als premiats i finalistes.