El Teatre Principal, situat al número 27 de la Rambla, és propietat del Grup Balaña i dos socis promotors més, entre els quals hi ha Xavier de Balaguer. L’aliança entre tots tres permetrà convertir-lo en un espai multidisciplinari que acollirà actuacions musicals i teatrals, esdeveniments, concerts en viu i presentacions de productes, entre d’altres. Amb l’anomenat Principal project, el teatre tornarà a aixecar el teló després d’anys d’inactivitat. La intenció és arrencar durant el segon semestre d’aquest 2013.

En una primera fase del projecte s’invertiran dos milions d’euros per adequar el teatre -que està molt ben conservat-, la sala Latina (abans un cinema X on hi haurà un cafè cabaret), la cafeteria del vestíbul i una terrassa al passeig. La restauració serà un dels pilars més importants de la proposta, que a la cafeteria oferirà productes catalans amb denominació d’origen.

L’associació Amics de la Rambla considera que el projecte és una bona notícia i que pot atraure barcelonins a la part baixa del passeig amb una oferta cultural i gastronòmica. Les obres de rehabilitació han començat aquest dilluns i es preveu que el projecte culmini el 2016 amb l’obertura d’un hotel (on són actualment els billars Monforte), fet que es veurà facilitat si el govern municipal de CiU executa la seva intenció de flexibilitzar el Pla d’usos que limita nous hotels a Ciutat Vella.