Una projecció amb la imatge de la Terra des del “big bang” fins a l’actualitat dóna la benvinguda a l’exposició “Planeta vida”. Al costat hi ha un meteorit i una roca volcànica, els dos orígens del planeta geològicament parlant. Així comença el recorregut en set etapes per “La biografia de la Terra” que s’acaba d’incorporar a la mostra permanent del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. A més de roques, fòssils, esquelets i maquetes, hi destaquen les projeccions i pantalles interactives per explicar l’evolució de la vida i del planeta en cadascuna d’aquestes etapes.

La història acaba amb “La Terra avui”, el bloc central de l’exposició permanent del Museu Blau, que mostra unes 3.500 peces (dels tres milions que formen part dels fons del museu) per explicar la gran diversitat de formes de vida que podem trobar al nostre planeta, des de microbis (els més abundants) fins a mamífers de gran tamany o esquelets dels nostres avantpassats evolutius. Aquesta és la part d’exposició amb què el març passat es va inaugurar la nova seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Llavors no va donar temps a tenir a punt ni “La biografia de la Terra” ni cap de les nou “Illes de Ciència” que el museu vol anar renovant periòdicament. Es tracta d’espais tancats dins l’exposició on, també amb l’ajuda de projeccions, s’expliquen qüestions com la formació dels noms de les espècies o les singularitats dels ecosistemes mediterranis. Aquest dimarts també s’han inaugurat quatre d’aquestes illes.

Seu del Museu Nacional de Ciències Naturals

El Museu Blau, seu principal del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ho serà també del Museu Nacional de Ciències Naturals, segons el conveni signat entre el regidor Jaume Ciurana i el conseller Ferran Mascarell. Aquest museu nacional funcionarà com una institució en xarxa, promovent l’intercanvi d’exposicions i la recerca conjunta entre tots els museus catalans que en formin part, ara com ara només el de Barcelona.