FERRAN MASCARELL, conseller de Cultura "Sobre el que ha succeït en l'àmbit de la cultura en aquests últims 300 anys, encara ens queda molt per treballar, ens queda molt per entendre de quina manera alguns dels nusos que en el present tenim, estan vinculats en aquest procés tan complicat, erràtic i diferenciat respecte a moltes de les cultures veïnes, del que ha estat el cas català."
Els grans museus públics de Barcelona explicaran durant tot el 2014 els fets del Tricentenari des d’un vessant cultural i històric. La gran aposta del MNAC és l’exposició “Perejaume. Mareperlers i ovaladors. Barroc / avantguarda” que proposa un connexió entre la tradició artística catalana i l’avantguarda.
S’hi podran veure obres de Pau Costa, Eduard Fontserè, Josep Maria Jujol, Joan Miró, Antoni Tàpies o Jacint Verdaguer. Es podrà veure entre l’octubre i el desembre de l’any que ve. A part, també es podrà veure la mostra “Històries metàl·liques. Art i poder a la medalla europea” i se celebrarà el III Congrés Internacional d’Art Romànic.
Al Museu d’Història de Catalunya s’hi podran veure les exposicions “300 onzes de setembre. 1714-2014”, i “El pintor Antoni Viladomat i Manalt”, una mostra que serà itinerant i que farà un repàs als tres-cents 11 de setembre que s’han viscut.
Al MACBA es podrà veure l’exposició “Col·lecció 2014. Anys vuitanta: on comença la història” i “L’artista, la història, el futur”. L’esdeveniment més ambiciós en aquest museu serà “Nou veus escultòricament diferides”. És una instal·lació de Perejaume relacionada amb la mostra que presentarà al MNAC. Serà un assamblatge d’escultures i veus.