Laia Marull torna a l'escenari que la va veure debutar, el Lliure de Gràcia amb un encàrrec d'entitat. Encarnar Hedda Gabler, la protagonista de l'obra homònima i, probablement, l'èxit més reconegut del dramaturg norueg Henrik Ibsen. DAVID SELVAS, director "És una rockera en el fons, una dona que és 'vive a fondo y deja un cadaver bonito', una mica. De classe alta, que no vol lligams, que no vol responsabilitats i que comença a prendre decisions a la vida que la porten a ser una persona diferent del que és." L'obra original, escrita fa més de 100 anys es transporta ara a ple segle XXI. L'escenari s'ha convertit en un luxós loft modern amb decoració minimalista. És aquí on la personalitat imponent de Hedda juga amb la de la resta de personatges. Uns secundaris que en l'adaptació de Marc Rosich i David Selvas han cobrat entitat. DAVID SELVAS, director "Ibsen el que fa és treure intel·ligència, perspicàcia, etcètera, als altres per donar-li tot a la Hedda. El que hem fet és intentar pujar tots els altres perquè ella ho tingués més difícil encara. A partir de coses que es troben dins dels personatges acabar de donar-los un cert valor i una certa entitat perquè la Hedda tingui competidors més a la seva altura." El director, David Selvas, ha volgut també dotar de cert punt de comèdia el text d'Ibsen. Aviat, però, l'evolució del personatge Hedda arrossega l'argument cap a la tragèdia. La il·luminació, gariebé cinematogràfica, juga un paper fonamental en l'ambientació de l'obra. 'Hedda Gabler' serà a Barcelona fins al 19 de febrer. Després passarà dos dies per Reus i acabarà a Madrid, on es representarà en castellà.

L’obra és una adaptació del clàssic que el dramaturg norueg Henrik Ibsen va escriure l’any 1890. La història gira al voltant de Hedda Gabler, una dona de forta personalitat, plena de contradiccions que ha traït els seus principis per convertir-se en la persona que mai no hauria volgut ser. La seva vida no li agrada gens i, per no avorrir-se, juga amb les persones del seu voltant. Posa en marxa mecanismes que acaben escapant-se del seu control i acaben en tragèdia.

En l’adaptació de David Selvas i Marc Rosich, els personatges secundaris (interpretats per Ernest Villegas, Pablo Derqui, Àngela Jové, Cristina Genebat i el mateix David Selvas) prenen més rellevància que en l’obra original. Se n’han reforçat les personalitats per evitar que quedessin eclipsats per la força del paper protagonista.

En l’obra, hi destaca l’escenografia minimalista i una il·luminació molt treballada que va canviant els matisos a mesura que avança l’hora del dia.

Es podrà veure al Teatre Lliure de Gràcia fins al 19 de febrer. Després es representarà dos dies a Reus i acabarà a Madrid, on s’interpretarà en castellà del 22 de març al 8 d’abril.

Comparteix a: