Són Chico i Rita, un pianista i una cantant que entre ritmes cubans i de jazz s'enamoren a l'Havana dels anys 40. L'èxit els porta de gira per tot el món, així que actuen també a Barcelona, al Palau de la Música Catalana. D'aquest estudi del Poblenou van sortir els dibuixos que ara estan nominats als Oscars. Avui Xavier Mariscal estava molt feliç per una nominació que no s'esperava i que no compta que arribi a convertir-se en estatueta. XAVIER MARISCAL, codirector de 'Chico i Rita' "Estem molt contents perquè també s'ha premiat el que és animació per a adults. Fixa't que els altres són tots per nens." I és que produir una pel·lícula d'animació per a adults era una aposta arriscada. XAVIER MARISCAL, codirector de 'Chico i Rita' "Tothom deia: com? d'animació? i no és per nens? Esteu bojos! No hi ha mercat per a això! Però un dia hi haurà mercat. Per què l'animació només té que ser per a nens? Es poden contar milers d'històries!" De fet, Mariscal treballa actualment en un projecte de documental fet amb dibuixos animats. Espera que la promoció guanyada amb 'Chico i Rita' els ho posi més fàcil a l'hora de distribuir pel·lícules d'animació perquè, tot i els premis que ja havia rebut, 'Chico i Rita' no s'estrenarà fins demà mateix als Estats Units. De moment, a l'obra de Xavier Mariscal i Fernando Trueba els tocaria representar el cinema català i espanyol als Oscars d'aquest any, tot i que... XAVIER MARISCAL, codirector de 'Chico i Rita' "Les pel·lícules són universals, el grafisme és universal, el disseny és universal i jo no represento a ningú, ni a mi mateix."

Xavier Mariscal explica que va dissenyar els personatges i els escenaris de ‘Chico i Rita’ responent a les necessitats d’un guió que conta una història romàntica i amb la música com a protagonista. Es mostra satisfet de la seva obra, però reconeix que és difícil competir amb la realització perfecta dels grans estudis d’animació.

La nominació de ‘Chico i Rita’ als Oscars té encara més valor perquè reconeix una producció independent que, a diferència de la resta de nominades, no s’adreça al públic infantil. Mariscal lamenta que ‘Arrugas’, una altra producció espanyola d’animació per a adults, que s’estrena avui, hagi quedat finalment fora de la cursa.

Més enllà de la categoria d’animació, el cinema català i espanyol estarà present a la 84a edició dels Oscars amb ‘Midnight in Paris’, dirigida per Woody Allen però produïda per Mediapro, el grup que dirigeix Jaume Roures. Opta als Oscars a millor pel·lícula, millor director, millor guió original i millor direcció artística.

També està nominat als Oscars, en la categoria de millor banda sonora original, el compositor basc Alberto Iglesias, creador de la música de la pel·lícula d’espies ‘Tinker Tailor Soldier Spy’.

Finalment ‘Pa negre’, produïda per Isona Passola i dirigida per Agustí Villaronga, no està entre les nominades a la millor pel·lícula en llengua no anglesa.

Les més nominades

La pel·lícula ‘The artist’, un film mut i en blanc i negre, continua arrasant i als Oscars ha obtingut 10 nominacions, en les quals la de millor pel·lícula. Només l’ha superada ‘La invención de Hugo’, de Martin Scorsese, que opta a 11 estatuetes. L’actor George Clooney també està nominat per ‘Los descendientes’, un film que també té cinc opcions més, com les de millor pel·lícula i millor director.