LLUÍS UTRILLA, president del Cercle Artístic Sant Lluc "Sant Lluc mai ha estat una escola. Aquí la gent ve, dibuixa sense ningú, sense professors. No és un museu. Però tenim un cert patrimoni petit. No és una sala d'exposicions però tenim una sala en la qual hi exposem coses. Jo diria que és un espai lliure. Tu entres i surts quan vulguis. Això jo diria que és un estil de vida artística important. Poder treballar amb carn. Dibuixant, pintant, creant, inventant-te... Això no es dóna a gaires llocs. Tens, per exemple, una model com la que tenim avui, que tu pots crear sense que ningú et molesti, sense que ningú opini, sense que ningú et classifiqui, això és molt important. Per què ens donen la medalla? Per això i, també, perquè hem acollit. En aquest moment tenim acords amb el MNAC, tenim acords amb l'associació de crítics, la coral Sant Jordi va néixer a Sant Lluc i va estar 28 anys amb nosaltres, l'agrupació dramàtica de Barcelona va néixer aquí, Els Joglars van néixer aquí, en Josep Maria Flotats era aquí. S'ha valorat això. El nostre treball que és singular i la nostra participació a la vida cultural catalana."
El Cercle Artístic de Sant Lluc va néixer l’any 1893 com una escissió del Círculo Artístico. La primera seu de l’entitat es trobava al carrer dels Boters. Els fundadors del Cercle, els germans Joan i Josep Llimona, Alexandre de Riquer, Antoni Utrillo i Dionís Baixeras van voler crear un espai de debat artístic compromès i seriós.
Durant la dictadura franquista, el Cercle Artístic de Sant Lluc va tenir el paper més important. Es tractava, llavors, d’una entitat molt pròxima a l’Església i, sota aquest paraigua, va ser capaç d’escapar de la censura del règim i acollir dins les seves parets projectes artístics trencadors. Un bon exemple en són els Amics de Gaudí, l’Agrupació Dramàtica de Barcelona, els Joglars o la Coral de Sant Jordi, que van néixer a Sant Lluc.
Actualment, el Cercle Artístic de Sant Lluc té més de 850 socis que, amb les quotes, en fan possible l’existència. Està situat al número 42 del carrer dels Mercaders, en un palau que data del segle XVI. Entre moltes altres activitats, s’hi organitzen sessions d’apunts amb model, un dels principals atractius per als “llucs”. Segons els president, Lluís Utrilla, actualment hi ha pocs llocs on sigui possible “crear sense que ningú no et molesti, sense que ningú opini, sense que ningú no et classifiqui”.