Per davant hi passen milers de persones al dia però ben poques s'aturen a observar-la. Avui se la mira de prop qui la va crear, Josep Gardy Artigas. JOAN GARDY ARTIGAS "L'escultura es diu 'Terra i foc', la terra n'és la part de baix, que és ciment però que representa la terra i l'or és el foc, la llum." Aquesta obra abstracta, que evoca el foc en moviment, és un encàrrec que va fer La Caixa fa 30 anys. Pesa 80 tones i fa més de 15 metres d'alçària. Durant aquest temps ha estat davant de la seu central de l'entitat, però no sempre exactament al mateix lloc. "Recordo que fa uns anys, quan es va fer el tramvia, la van haver de desplaçar cosa que és difícil, van haver de venir dues grues molt grans, i entre les dues grues aixecar-la i canviar-la de lloc. Van ser tres o quatre metres cap aquí." Gardy va treballar molts anys amb Joan Miró donant forma a les ceràmiques de l'artista. Amb ell, comparteix el gust per l'art al carrer perquè diu que és apropar l'obra a tothom i també perquè creu que adaptar-la al paisatge és tot un repte. "Quan surts al carrer, és clar, si no ho fas gran queda ridícul. Les mides vénen condicionades per l'entorn. Primer es fa una maqueta, es pensa el color, què és el que hi ha al voltant, per mi és molt condicionant l'espai del voltant. Aquí hi ha or, perquè l'edifici del darrera és negre. Si no hagués sigut negre, segurament hauria sigut d'una altra cosa. Però en aquest cas el negre i l'or jugaven molt bé. Aquí com que ho veia tot urbà i molt rectilini vaig pensar que estarien bé formes corbes." Segons l'artista l'escultura s'ha de restaurar cada 10 o 15 anys. Ara ja comença a tenir algunes esquerdes i no és estrany, perquè la darrera restauració es va fer amb motiu de la boda de la infanta Cristina, l'any 1997.

Aquesta escultura no té cap placa que informi ni de l’autoria ni del nom de l’obra i pocs turistes i barcelonins s’hi apropen a fer-li fotos. ‘Terra i foc’ és una obra abstracta de Joan Gardy i Artigas, fill del famós ceramista Josep Llorens Artigas.

Gardy va desplegar el seu art a París al costat de grans artistes del segle XX com Joan Miró.  Ara fa 30 anys va fer aquesta escultura de 15 metres d’alçària per encàrrec de La Caixa i està just davant de la seu central de l’entitat.