Aquest és un dels llegats més importants de Manuel Vázquez Montalbán. La seva obra tant literària com periodística, que continua viva a les llibreries de tot el món. Parlar de Montalbán és parlar de gairebé tots els aspectes de la vida. La faceta de columnista li permetia parlar de tot. En el Segon Congrés Internacional organitzat per l'Associació d'Estudis Manuel Vázquez Montalbán, que se celebra aquests dies a la Pompeu Fabra, per exemple, es posa l'escriptor en relació amb l'esport i el futbol, una de les seves passions com a bon culer. Com per exemple aquests espaguetis 'alla Checco' de la novel·la, 'Assasinat al Comitè Central' que prepara aquest cuiner de la Toscana, on en Manolo va aprendre a cuinar seguint la filosofia "slow food" i on també va deixar la seva petjada. Es pot commemorar la figura del Montalbán escriptor, periodista, polític o fins i tot pare, però Barcelona li ret homenatge cada dia i en principi per sempre en aquesta plaça que en porta el nom, la plaça de Manuel Vázquez Montalbán, al barri del Raval.

Poques persones poden generar activitats tan diferents al voltant de la seva vida. Manuel Vàzquez Montalbán va ser, valgui el tòpic, un d’aquells personatges renaixentistes interessats per gairebé totes les disciplines humanes. Una curiositat sense límits que el va portar a publicar 34 novel·les, 10 contes, 13 llibres de poesia i 62 assajos. Una producció que a més va travessar les nostres fronteres fent de Montalbán un dels nostres autors més internacionals.

Bona mostra d’aquesta projecció a l’estranger la trobem en el Segon Congrés Internacional Manuel Vázquez Montalbán, organitzat per l’Associació d’Estudis Manuel Vázquez Montalbán. El programa és ben extens.