La comissió de festes del carrer de la Llibertat vol que es protegeixin les capelles de Sant Roc que encara hi ha a la Vila de Gràcia. Per això han presentat una al·legació a la modificació del Pla general metropolità al districte per preservar aquests elements que consideren formen part del patrimoni cultural i històric del barri.

Es conserven quatre capelles a la Vila

A la Vila de Gràcia es conserven quatre capelletes de Sant Roc, ubicades als carrers de la Fraternitat, de Vic, de Mateu i de la Llibertat. La més popular és la que es troba al número 21 d’aquest darrer carrer. Aquesta fornícula és la protagonista del segon dia de la Festa Major de Gràcia, el 16 d’agost, quan es fa la tradicional ofrena a Sant Roc.

Imatge d’arxiu de la tradicional ofrena a Sant Roc que té lloc durant la Festa Major de Gràcia

“Entre el 1821 i el 1870 els habitants de Barcelona pateixen set epidèmies entre la febre groga i el còlera, llavors la gent s’encomana a Sant Roc que lliurava la gent de les epidèmies. Al segle XIX es comencen a construir aquestes capelles“, explica Toni Mañané, president de la Comissió de Festes del Carrer de la Llibertat, que apunta que la més antiga de Gràcia que es tingui constància és la del carrer de la Llibertat. Afirma que és anterior al 1868.

La Capella de Sant Roc més antiga es troba al carrer de la Llibertat, 21

Han presentat una al·legació per protegir-les

Hi ha documentades fins a vuit capelletes. Algunes han desaparegut, d’altres ja no tenen el sant i només quatre es mantenen. Per tal de conservar-les tal com estan, la Comissió de Festes del Carrer de la Llibertat ha iniciat una campanya. “Hem presentat una al·legació reclamant que sigui declarat com un bé històric i cultural de la Vila, no només aquesta capella, sinó la resta de les que hi ha al barri, que es pugui protegir de cara al futur i que no desapareguin com ha desaparegut la que hi havia al carrer d’en Grassot”, explica Mañané.

Sumar l’adhesió a altres entitats

Els festers del carrer de la Llibertat han aprofitat la modificació del Pla general metropolità al districte perquè s’inclogui aquesta petició per evitar que les últimes quatre capelles es puguin perdre. Ara, han iniciat una campanya perquè altres entitats del barri s’hi adhereixin abans que finalitzi el període per presentar al·legacions, ja que quan tinguin tots els suports els inclouran en la demanda.