Amb 18 edicions a l’esquena, el certamen s’ha convertit en un referent del gènere audiovisual en l’àmbit internacional. Pel seu director, Joan González, “a diferència del reportatge o del periodisme, el documental és una mirada artística, creativa, és una interpretació”. Per això, explica, les creacions reflecteixen “un punt de vista molt concret”. Les 45 projeccions de l’edició d’enguany, que es concentraran entre el 25 i el 29 de maig, es faran al cinema Aribau Club i al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).
Les que es podran veure són una selecció de les 450 pel·lícules de 65 països diferents que van rebre els responsables del festival. En concret, segons González, n’han triat 45 de 28 països, entre les quals, vuit produccions catalanes. Entre les que s’hi projectaran, n’hi ha, per exemple, cinc que relaten el drama dels refugiats de països com Síria o l’Iraq, amb títols com ‘A syrian love story’ o ‘The longest run’. També alguns que aborden temàtiques relacionades l’homofòbia, la transsexualitat o fins i tot la pedofília, entre els quals ‘Inside the Chinese Closet’ o ‘Call me Marianna’. I igualment, s’hi podran veure treballs en què es tracta la música com a eina de transformació social.
Més enllà de les projeccions, des de dilluns 23 de maig s’aplegaran a Barcelona representants de la indústria del cinema documental. S’hi esperen més de 600 professionals que participaran en el mercat de finançament i en les activitats paral·leles organitzades, com tallers, conferències o una classe magistral del director, guionista i productor Pere Portabella.
Dos documentals sobre Barcelona en Comú i l’alcaldessa
La política també treu el nas al DocsBarcelona i ho fa a través de tres documentals, dos dels quals retraten la campanya electoral de Barcelona en Comú i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; mentre que el tercer posa el focus en la del president equatorià, Rafael Correa. Els que aborden la perspectiva barcelonina són ‘Metamorphosis’, de Manuel Pérez, i ‘Alcaldessa’, de Pau Faus. Si el primer relata, a través de la història de diversos ciutadans, la trajectòria de la candidatura des que es va presentar en societat fins que va guanyar les eleccions, el segon és una història en primera persona explicada per la mateixa Ada Colau.