Aquesta barca va viatjar plena de refugiats des de Turquia fins a Lesbos. És una instal·lació que forma part del projecte Mar-Mort-Mans i que va sorgir per iniciativa dels mateixos treballadors del museu. ISMAEL GARCIA, tècnic d'educació i activitats del MMB "Aquesta iniciativa surt de veure el documental 'To Kyma. Rescat al mar Egeu'. Comencem a treballar tots els companys del museu, fora d'hora de feina, al nostre temps lliure.// És fer un crit per tot el que està passant, fer nostre l'esperit europeu que les institucions estan deixant de banda". És una de les diverses exposicions temporals del Museu Marítim que reflexionen sobre el viatge dels refugiats, les dificultats que passen, i com les institucions no saben solucionar aquesta situació. Acostumats a explicar la relació de la civilització amb el mar, era obligat acabar parlant del periple dels qui es llancen al mar fugint d'un conflicte. ALBA ESPARGARÓ, coordinadora del projecte Mar-Mort-Mans "Aquesta mar que era d'acollida, un passeig s'ha convertit en un espai de drama, de mort i al mateix temps les persones han pres un protagonisme molt important i molt solidari". Fins al setembre es podran veure aquestes i altres exposicions que s'estrenaran aquests mesos, totes, amb la voluntat d'ensenyar i conscienciar els visitants del que també està passant al mar Mediterrani.

El Museu Marítim obre un període de reflexió crítica sobre la situació dels refugiats. Fins al setembre es faran diverses exposicions que convidaran a reflexionar a una situació que des dels últims anys s’està fent habitual a les aigües del mar Mediterrani. Totes es poden veure als vestíbuls del MMB.

‘Persones que salven persones’ és una instal·lació creada pels propis treballadors del museu de manera voluntària. L’ONG Proactiva Open Arms els van facilitar una embarcació feta servir pels refugiats, junt amb 37 armilles salvavides. Unes peces que s’han penjat al sostre d’un dels vestíbuls del museu. A més, en un vídeo els treballadors expliquen l’objectiu de la mostra, denunciar la passivitat de les institucions davant l’arribada de milers de refugiats.

“Refugiats, l’odissea cap a Europa” és una mostra de fotografies de Sergi Càmera, que va estar seguint les diferents rutes cap al continent europeu que segueixen els refugiats. I “Vaixells d’ones, de sal i de sol” és un conjunt d’escultures fetes amb restes trobades a la platja. Totes les obres tenen forma d’embarcació.

Queden encara per estrenar, serà al maig, les mostres “Conseqüències de llevant”, “Lesbos” i “Peces biennals”.