El 29 d’abril és el Dia Internacional de la Dansa. Se celebra en aquesta data perquè el Comitè Internacional de la Dansa de la Unesco la va marcar per commemorar el naixement de Jean-Georges Noverre, considerat el pare del ballet modern. Coincidint amb aquesta data, hi ha hagut diversos actes a Barcelona, com el que ha organitzat l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, amb una acció ballada oberta a tota la ciutadania en col·laboració amb  Dansa. Quinzena Metropolitana.

L’acte s’ha celebrat a la plaça dels Àngels, davant del MACBA, a les 18 h. Ha començat amb el ballarí Diego Sinniger protagonitzant una performance de to reivindicatiu, titulada ‘La dansa que volem’. Més tard la coreografia col·lectiva ‘Tothom balla’, creada per Mar Gómez, ha ocupat bona part de la plaça. L’han ballada ella mateixa, Xavi Martínez, Maria Llop i alumnes de l’Institut Oriol Martorell.

Normalitzar la dansa

Un venerable de l’escena catalana, el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert, ha llegit el Manifest del Dia Internacional de la Dansa. Tant la performance ‘La dansa que volem’ -amb text llegit pel president de l’Associació de Professionals de la Dansa, Xevi Dorca-, com el manifest que ha llegit Gelabert duien un missatge implícit: que la dansa s’ha d’integrar en l’educació per tal de normalitzar la seva presència en la quotidianitat. El ballarí ha assenyalat, en aquest sentit, els aspectes  benefactors per a la salut de la dansa. El to reivindicatiu no manca mai en els actes de celebració del Dia Internacional de la Dansa, atès que la dansa és una art sovint oblidada. Malgrat tot, el president de l’associació, Xevi Dorca, considera que la crisi s’ha superat i que tiren endavant projectes més ambiciosos. Es congratula, a més, que l’associació hagi impulsat un seguit d’estratègies per dur la dansa a tot el territori català.

Pareu atenció perquè la dansa no s’acaba amb aquest acte. Barcelona s’inunda d’activitats relacionades amb aquesta disciplina fins al dia 5 de maig.

Programa Dia Internacional de la Dansa en PDF