La diada de Sant Jordi 2021 afronta el repte d’evitar les aglomeracions, precisament una de les situacions que acostumen a veure’s cada 23 d’abril. Des del Gremi de Llibreters han assegurat que han planificat un protocol, aprovat pel Procicat, que garanteix les distàncies i amb una estructura descentralitzada per evitar que la població s’allunyi del seu barri.

La gran novetat d’aquest Sant Jordi en pandèmia és l’habilitació d’una desena d’espais grans i perimetrats que tindran l’accés controlat. Hi haurà zones d’entrada i sortida independents i cada activitat (la venda de llibres, de roses o la signatura d’autors) tindrà la seva cua.

Els escriptors es desplaçaran d’un lloc a un altre

De moment, no s’ha revelat on se situaran concretament aquests espais però el secretari del Gremi de Llibreters, Marià Marín, ha assegurat que estaran repartits pels diferents districtes de Barcelona i que els escriptors s’aniran desplaçant d’un lloc a l’altre: “Els farem fer rotació. Qui a les 9 h sigui en un lloc, a les 10 h estarà en un altre i a les 12 h en un altre. Així aquella gent que pensi que ha d’anar a l’altra punta a buscar el seu autor, que sàpiga que no, que ja vindrà. Almenys els farem moure molt”, ha explicat.

A banda de la desena d’espais grans, les llibreries tindran les seves parades al carrer. Segons el gremi, aquest Sant Jordi n’hi haurà un centenar a Barcelona: “Són deu vegades menys que altres anys”, ha dit Marín. La gran novetat és que s’instal·laran dos dies abans del 23 d’abril per permetre que els ciutadans tinguin més temps per remenar i comprar llibres. Per tant, hi haurà parades de Sant Jordi durant tres dies consecutius: el 21, 22 i 23 d’abril.

Crida a quedar-se a prop de casa

La intenció d’evitar al màxim la mobilitat dels ciutadans no serà només a Barcelona. Marín ha explicat que a tot Catalunya la població ha d’intentar quedar-se al més a prop de casa possible: “Que la gent no tingui temptació de moure’s i aquells que no siguin de Barcelona, de venir, igual que aquells que siguin de poble tampoc vulguin anar al municipi més gran que hi ha a prop. Ens hem de quedar allà on hi hagi una llibreria”, ha demanat.