La setena edició del festival Dau Barcelona ha portat a la Fabra i Coats centenars de jocs de taula per a totes les edats. El certamen ha reunit jugadors veterans que han demostrat les seves habilitats i també a nous aficionats que volen descobrir un nou entreteniment. Aquest 2018 hi ha més de 200 taules per jugar-hi i s’espera superar els 23.000 assistents del 2017.

Durant les primeres hores del festival Dau hi ha hagut jocs de taula que s’han convertit en un èxit entre els assistents.

  • El Monstre de Colors

‘El monstre de colors’ és un llibre infantil d’Anna Llenas que s’ha convertit en un èxit i del qual ara s’ha fet un joc de taula. En aquesta obra hi ha un monstre que no sap controlar els seus sentiments: no sap quan està trist, alegre o enfadat. En aquest joc cooperatiu, presentat al festival Dau Barcelona d’enguany, els jugadors han d’ajudar el monstre a posar els seus sentiments —representats per fitxes— al lloc corresponent i està plantejat per ajudar els nens a verbalitzar els seus sentiments.

  • Q

És una sèrie de jocs d’investigació. Cada joc és una baralla de cartes que representa un cas. Cada carta explica una part de l’aventura amb explicacions de sospitosos, policia, forense, premsa… L’objectiu és que els jugadors parlin entre ells i resolguin el cas, sabent que no poden explicar tot el contingut de les cartes que tenen a la mà. Aquest joc, per a joves i adults, ha triomfat entre els assistents del Dau Barcelona. L’èxit de Q ha estat tan gran que en pocs mesos s’ha traduït a una desena de llengües.

  • Shikoku

Aquest és un dels jocs de taula més originals del festival. Ambientat al Japó, és un joc de carreres en què els jugadors han de fer servir les seves cartes per pujar les escales d’un temple. Però la particularitat és que guanya qui queda en segona posició, no qui arriba primer a la part superior.

  • Silk

És un joc d’estratègia senzill. Cada jugador és un pastor que té animals a la muntanya. Aquests animals s’han d’alimentar per poder procrear. L’objectiu principal d’aquest joc de taula és fer la guitza als contrincants: cada jugador pot moure els seus animals per buscar menjar o moure el llop que habita a la muntanya i que es menja els animals pasturats.

  • Senderos de Gloria

És un joc global sobre la Primera Guerra Mundial. Forma part del gènere dels jocs de guerra, més popularment coneguts com a “war games”. Es tracta d’un tipus de joc d’estratègia que simula un conflicte militar o una batalla. Dos exèrcits, normalment cadascun controlat per un jugador, s’enfronten en un camp de batalla i intenten guanyar el rival amb tàctiques i estratègies diverses.

  • De Barbarrosa a Berlín

L’edició en castellà d’aquest joc de guerra ha sortit recentment al mercat. Per això ha triomfat enguany al festival Dau. Els jugadors batallen en escenaris de la Segona Guerra Mundial.

  • Advanced Squad Leader

Aquest és un dels jocs més antics que es poden veure al Dau Barcelona. ASL és un joc de guerra tàctic que també simula accions de batalla en la Segona Guerra Mundial. Més que una guerra entre exèrcits són grups reduïts de combatents.

  • Speed Cups

A diferència de la resta de jocs, Speed Cups mesura el nivell d’agudesa visual dels participants. Cada jugador té cinc gots de colors i els ha d’apilar segons el dibuix que aparegui a la carta. Guanya qui ho faci més ràpidament. Speed Cups no és pas una novetat al mercat, però la diversió que genera l’ha convertit en un dels principals atractius al Dau Barcelona.

  • Catan

És el joc de taula per excel·lència. De fet, va ser un dels primers que va obtenir rellevància en l’àmbit mundial. És una combinació d’estratègia i atzar. El jugador ha de construir ciutats a través de matèries primeres o recursos, que s’obtenen segons la puntuació dels daus i la posició de les ciutats. El primer jugador que assoleixi una certa quantitat de punts, prèviament pactada, és el guanyador de la partida.

  • La baldufa

No és un joc de taula com a tal, però com cada any la baldufa ha aconseguit fer-se un espai al Dau Barcelona. Es tracta d’una joguina feta de fusta i amb una punta d’acer a la part inferior que es fa ballar a terra amb una corda o cordó prim. El joc no només consisteix a fer girar la baldufa: l’objectiu també és fer figures diverses, evitar que s’aturi o mantenir-la estable en diversos terrenys.

A banda dels jocs de taula, al festival Dau Barcelona també hi ha campionats, xerrades, concursos i un espai on els desenvolupadors de jocs proven prototips.

Joc de taula al festival DAU Barcelona