Un cop més, Costa-Gavras ha volgut defugir l'etiqueta de cineasta polític que molts li atribueixen. "Mis películas no son políticas. Hablan de historias que suceden en la sociedad actual." Ara bé, la roda de premsa d'avui, durant la seva visita a la Filmoteca, ha posat de manifest que aquesta és una etiqueta que difícilment es treurà de sobre. Ha hagut de respondre a més preguntes sobre Grècia, que sobre cinema. "Dilluns Grècia probablement estarà sencer govern excepte que hi hagi un un miracle. La situació és tràgica en tots els aspectes i crec que el resultat de les eleccions serà negatiu. Els dos grans partits polítics són oposats i irreconciliables i els de l'oposició, massa petits." També ha parlat de la situació de crisi global. Considera que s'ha arribat a una situació límit. "És la fi d'una civilització, la que hem viscut fins a l'actualitat. Vivim amb certa opulència, amb una certa indeferència de cara al medi ambient, de cara als altres, els països pobres. Això s'ha acabat. Crec cal veure el món d'una altra manera, sens dubte." De fet, en aquests moments el director es troba en fase de postproducció d'una nova pel·lícula, 'Le capital'. Tractarà, precisament, del que ell considera la religió del segle XXI, els diners.

El cineasta ha parlat en un acte a la Filmoteca de Catalunya previ a la projecció de la seva darrera pel·lícula, ‘Eden a l’ouest’, un film sobre el viatge d’un immigrant des d’un país mediterrani fins a París, que es troba en la línia de la seva trajectòria compromesa i del seu pensament crític.

Gavras, que des de fa molts anys resideix a França, ha parlat del seu país natal, Grècia, la situació del qual ha qualificat de “tràgica” en tots els aspectes, començant per les eleccions d’aquest diumenge, que ha vaticinat que tindran un resultat negatiu. Gavras ha afirmat que dilluns probablement Grècia estarà novament sense govern, excepte si es produeix un miracle. Costa-Gavras ha dit que “som al final d’una civilització, que s’ha d’admetre i veure què es pot fer després”.

Ara mateix, Gavras està treballant en una nova pel·lícula que es troba en fase de postproducció. Es titularà ‘Le capital’ i tracarà sobre la relació entre l’home i els diners.