ARNAU HORTA, comissari de l'exposició

El METEOLab, l’aportació del CosmoCaixa al Sónar 2012, proposa allunyar-se de la música de ball i escoltar sons amb els ulls tancats. Durant les properes setmanes es podran escoltar gravacions de diversos artistes que mostren els efectes de la meteorologia a l’entorn, des del desglaç a l’Antàrtida fins als tornados devastadors.

Per quart any consecutiu, el museu col·labora amb el festival, que oficialment començarà dijous, 14 de juny, amb una sèrie d’instal·lacions on es mostren les connexions entre la ciència i les propostes artístiques més experimentals, en aquest cas, la meteorologia, un àmbit que cada vegada té més adeptes. El comissari de l’exposició, Arnau Horta, ha explicat en la presentació que el METEOLab és essencialment una experiència per a les oïdes, encara que s’hi projectin també diversos vídeos relacionats igualment amb la meteorologia i el pas del temps.

Un exemple n’és l’obra de Thomas Köner. L’artista ha creat expressament per a aquest programa la instal·lació sonora Tower of Winds, en què recrea un dels fenòmens més devastadors de la natura: els tornados, amb gravacions de camp a les quals ha anat afegint capes sonores generades digitalment.

El Planetari del CosmoCaixa serà un altre escenari del Sónar 2012 (fins al 6 de juliol a excepció dels dies 13, 14 i 15 de juny). Durant aquest temps es convertirà en una sala d’audició quadrefònica on es podran escoltar les peces de dos creadors de concepcions artístiques molt diferents: Chris Watson (un reconegut expert en la presa de sons naturals) i Geir Jennsen (molt conegut pels seus treballs de música electrònica ambient).