Un llibre cada tres mesos. O el que és el mateix: quatre llibres l'any. És el ritme de lectura dels catalans el 2010. Però no de tots. L'any passat, 6 de cada 10 catalans van llegir algun llibre, mentre que 4 de cada 10 no en va llegir cap. El castellà és l'idioma preferit pel 70% dels lectors. Només un 25% diu que llegeix llibres en català. Entre els catalanoparlants, el castellà també s'imposa al català, tot i que el consum està força igualat. Al contrari, els castellanoparlants llegeixen molt més en castellà que no en català. L'estudi fet públic avui constata també que qui llegeix va més al cinema, a concerts i a espectacles. La lectura té, a més, efectes en l'ocupació. JOAN SABATÉ, director general de la Fundacc "Aquells que llegeixen llibres estan més ocupats que aquells que no llegeixen llibres. Per tant, portant l'argument una mica a l'extrem, podriem dir que llegir llibres té un impacte positiu en l'ocupació". En la setmana prèvia a Sant Jordi, el llibre d'Albert Espinosa 'Si tu em dius vine...' lidera el rànquing dels més venuts en català i castellà en l'apartat de ficció. El premi Sant Jordi d'enguany, 'L'home de la maleta' és a la segona posició. Pel que fa a no ficció, 'Indigneu-vos', de Stephane Hessel, és líder de vendes en les dues llengües, superat només al castellà pels consells dietètics de 'El Método Dunkan'. Entre els més menuts, Geronimo Stilton és el preferit.

Només escoltar música està per davant de la lectura. Al darrere, el cinema,  les exposicions, els concerts, els espectacles i els videojocs.  Aquests són, a més, costums que es complementen: els lectors de llibres acostumen, també, a consumir d’altres productes culturals.

Pel que fa a l’idioma en què llegeixen, només un 25% dels lectors prefereix els llibres en català. La majoria, el 70%, llegeix en castellà, i un 5% ho fa en altres llengües. El castellà s’imposa al col·lectiu de lectors castellanoparlants, que només llegeixen en aquest idioma, però domina també entre el col·lectiu catalanoparlant, encara que en aquest cas les dues llengües estan força igualades. Pel que fa als parlants d’altres llengües, tendeixen a llegir més en català que en castellà.

El lector tipus, que durant el 2010 va llegir una mitjana de quatre llibres,  és una dona d’entre 25 i 34 anys, amb estudis superiors i treballadora, de classe mitjana-alta. Per contra, el perfil del 41% de persones que no llegeix és el d’un home major de 65 anys jubilat, amb estudis secundaris i de classe mitjana.

Els preferits per Sant Jordi

Les dades d’aquest estudi són especialment importants quan falten dos dies per Sant Jordi. Enguany, el rànquing dels més venuts està liderat pel llibre d’Albert Espinosa “Si tu em dius vine ho deixo tot… però digue’m vine” i el segueix, en segona posició, el triomfador del premi Sant Jordi d’enguany “L’home de la maleta”, Ramon Solsona.

En no ficció, el rànquing està encapçalat per “Indigneu-vos”, de Stephane Hessel, encara que en castellà el supera el llibre de consells dietètics de “El Método Dunkan”.

I entre les novetats per als més menuts el preferit és Geronimo Stilton.