Tot i que el la 440 és l’estàndard que s’utilitza per afinar els instruments abans dels concerts, aquest dijous els músics han trencat la tradició i han decidit afinar amb un sí en un gest simbòlic a favor del referèndum. Abans d’iniciar l’assaig, tots els músics disposaven de les partitures del concert, que s’havien enviat prèviament per correu electrònic. Precisament, el repertori escollit també té un significat afegit i s’ha triat pel “simbolisme de les cançons, perquè totes són himnes”, han explicat fonts de l’organització. De fet, no s’ha llegit cap manifest, sinó que la música ha estat el manifest.

Xavier Puig ha dirigit ‘Sant Martí del Canigó’, una sardana de Pau Casals; Mireia Barrera ha agafat la batuta per a la interpretació de ‘La Santa Espina’, una sardana d’Enric Morera amb text d’Àngel Guimerà. També hi ha hagut lloc per a la popular ‘L’estaca’, del cantautor Lluís Llach, que l’ha interpretat sense instruments un cor de més de 3.000 persones sota la direcció de Xavier Baulies. Després ha arribat el torn d’‘El cant de la senyera’, amb música del mestre Lluís Millet sobre un text del poeta Joan Maragall i dirigida per Daniel Mestre. L’acte s’ha tancat amb ‘Els segadors’, sota la batuta d’Elisenda Carrasco, i en finalitzar s’han pogut sentir crits de “volem votar”.

En l’actuació hi han participat 1.800 cantants i més de 1000 instrumentistes, entre els quals 180 de cobla, procedents d’arreu de Catalunya i de tradicions musicals diverses.

Des de l’organització han explicat que el concert s’ha dissenyat en només quatre dies amb convocatòries a través de les xarxes socials i el correu electrònic, i han explicat que han convocat a tots els músics a fer actuacions l’1-O a favor del “sí”.