La Junta de Seguretat de Catalunya es reunirà aquest dijous a les 12 h al Palau de Pedralbes -i no al Palau de la Generalitat, com s’havia dit inicialment-, després que el president Carles Puigdemont hagi decidit convocar-la per planificar el dispositiu per al referèndum. La trobada no comptarà amb el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, que hi enviarà el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto. Des del ministeri s’ha volgut remarcar que hi assisteixen “en nom de la responsabilitat i vetllant sempre per la convivència pacífica i seguretat de tots els catalans”.

La convocatòria s’ha fet després que el Tribunal Superior de Justícia hagi desestimat el recurs de la Generalitat que demanava suspendre la instrucció de la fiscalia segons la qual el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, assumeix la coordinació de tots els cossos policials per evitar el referèndum de l’1 d’octubre. La Junta de Seguretat de Catalunya és l’òrgan encarregat de coordinar les polítiques de seguretat i l’activitat dels cossos policials de l’Estat i de Catalunya.

La darrera reunió d’aquesta junta es va fer el mes de juliol i sí que va comptar amb la presència del ministre Juan Ignacio Zoido. Aleshores es va acordar integrar els Mossos al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i a les taules de coordinació i avaluació de l’amenaça gihadista. Abans d’aquesta, feia vuit anys que no hi havia cap trobada d’aquest organisme.