El que no ha aclarit el conseller, Joaquim Forn, és de quina manera es tirarà endavant la votació, alhora que es dona compliment a una ordre judicial que obliga la policia a tancar els col·legis electorals. En aquest sentit, ha reiterat que l’actuació policial s’haurà de guiar pels principis d'”oportunitat i congruència” i ha remarcat que “hem volgut deixar també molt clar que és important el compliment de la llei, és important el compliment de les decisions judicials, però que també hi ha un bé superior que és la convivència ciutadana”.

Per la seva banda, el secretari d’Estat de Seguretat ha insistit que el referèndum és il·legal i que l’executiu espanyol té un “compromís absolut amb la defensa de la legalitat, la protecció de l’estat de dret i mantenir la convivència pacífica”. En aquest sentit, ha dit que es permetran “celebracions” per expressar la llibertat d’expressió, però no la votació.

Pel que fa a qui correspon el comandament policial en l’operatiu, el Ministeri de l’Interior han insistit que ha de recaure en el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, a qui la fiscalia va designar com a coordinador dels cossos de seguretat en les accions per evitar el referèndum. El conseller d’Interior, però, ha afirmat que els Mossos d’Esquadra són “la policia competent a Catalunya” i que, per tant, “som nosaltres els qui decidirem el com i de quina manera s’actua”.

 

Guàrdia Civil i Policia Nacional, absents en la trobada

A la taula hi ha hagut, per part de la Generalitat, el president, Carles Puigdemont; el conseller d’Interior, Joaquim Forn; el director dels Mossos d’Esquadra, Pere Soler Campins; el major del cos, Josep Lluís Trapero, i el secretari general del departament, Cèsar Puig. També hi és la cap de l’assessoria jurídica d’Interior, Marta Gordi.

Des del Ministeri de l’Interior, no hi ha assistit el ministre, Juan Ignacio Zoido, que hi ha enviat el seu número dos, José Antonio Nieto, secretari d’Estat de Seguretat. L’han acompanyat el secretari general tècnic del ministeri, Juan Antonio Puigserver, i el director del Gabinet de Coordinció i Estudis de la Secretaria d’Estat de Seguretat, Diego Pérez de los Cobos. També hi havia el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo. En canvi, no hi han anat representants ni de la Guàrdia Civil ni de la Policia Nacional, que segons fonts del govern s’han excusat al darrer moment i han avisat que no hi assistirien.

La reunió la va convocar el president Puigdemont aquest dimecres, hores abans que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya assumís el control de les actuacions per impedir el referèndum i ordenés als Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional impedir que s’obrissin els col·legis electorals. Fonts del ministeri es van queixar que la Generalitat havia convocat la reunió de manera unilateral.

La Junta de Seguretat de Catalunya és l’òrgan responsable de coordinar les polítiques de seguretat i l’activitat dels cossos policials catalans i de l’Estat. També es treballa en el marc d’aquest òrgan l’intercanvi d’informació policial i la col·laboració en l’àmbit internacional, encara que en aquest cas no és l’objectiu de la reunió d’aquest dijous.