Com és tradició, les colles bastoneres de la ciutat s’han reunit a la plaça de Sant Jaume aquest primer matí de les Festes de la Mercè per dur a terme aquest ball tradicional centenari. Hi han participat vuit colles, que han fet sonar els bastons al so de la música de la gralla.

Colles bastoneres a Sant Jaume

La pluja intermitent ha esguerrat a mitges la trobada. Les colles, per precaució, han preferit cancel·lar la cercavila pels carrers de la ciutat. En lloc d’això, han allargat l’estona dels balls a Sant Jaume. Hi han participat les colles de Sant Andreu, del Poble-sec, del Casc Antic, del Clot, de Sarrià, els Ballets de Catalunya, els Bastoners de Gràcia i els bastoners de l’Esbart Català de Dansaires.

Segons Laia Calderón, de la Coordinadora de Colles de Ball de Bastons de Catalunya, la diada d’aquest dissabte és molt important per als bastoners de la ciutat perquè és l’únic acte conjunt que fan durant la Mercè. A més, “és un moment de trobada de les colles de la ciutat en què es comparteixen els diversos estils”.

A Catalunya el ball de bastons té, com a mínim, 900 anys de vida. La primera referència coneguda és del segle XII, al banquet de noces de Berenguer IV amb Peronella d’Aragó, on va representar-se un ball de bastons. Es tracta d’una dansa que representa una lluita entre dos bàndols.