Des de la seva aparició el 1927, els caramels PEZ han mantingut sempre la seva forma i aspecte: unes pastilles dolces, rectangulars i que tenen la peculiaritat de venir en un dispensador vertical de dissenys molt variats. Són ja, de fet, més de 90 anys al mercat, el que els ha convertit en un producte transgeneracional.

Segons l’organitzador Javier Murciano, després de l’èxit que va tenir l’edició 2018, aquest diumenge al matí el Centre de Cultura Popular la Violeta —al barri de la Vila de Gràcia— ha acollit un bon grapat de col·leccionistes d’aquests famosos dispensadors de llaminadures, i n’han conegut el model que ha estat l’edició de col·leccionista 2021: Un dispensador de PEZ exclusiu per a Barcelona, d’edició limitada, que només 50 persones l’han pogut adquirir.

caramels PEZ

“Els meus amics em diuen friqui”

La d’aquest diumenge és una trobada oberta a tothom. Per a curiosos i nostàlgics, però sobretot per a col·leccionistes com en José Antonio González, que ha vingut des de Madrid amb la família només per assistir a la cita. “De dispensadors petits en puc arribar a tenir uns 4.000 o 5.000. En tinc la casa inundada”, ha dit González, a qui els seus amics li diuen friqui, però ell, relata, no ho pot evitar: “És així”.

Aquest tipus de trobades també serveixen per posar cara a desconeguts amb qui només hi han tingut contacte a trav´és de les xarxes socials. Fa 20 anys que l’Eduard Ramírez col·lecciona dispensadors. El que més li agrada de la seva afició és conèixer gent nova —amb qui ja hi ha tingut un primer contacte a través de fòrums virtuals—. “Moltes vegades no sabem quina cara fa la persona amb qui fa molts anys que parles i avui és el moment de saber qui és qui”.

trobada caramels PEZ

Intercanvis de caramels per completar la col·lecció

Durant la trobada, els assistents han vist projectats a la pantalla central de La Violeta documents inèdits de la història dels caramels, els infants n’han pogut descobrir el seu univers i les taules d’intercanvi d’objectes PEZ han fet que alguns assistents completin, o bé comencin, la seva col·lecció.