Prop de dues-centes fotografies conformen la retrospectiva que el Centre Fotogràfic KBr de la Fundació Mapfre dedica a la brasilera Claudia Andújar. Es va inaugurar el 26 de febrer i es pot visitar fins al 23 de maig.

Nascuda el 1931 a Neuchâtel, filla de pare jueu hongarès i mare suïssa, Claudia Andújar (nascuda Claudine Haas) va emigrar als Estats Units després que la família paterna morís al camp de concentració de Dachau. A finals dels 50 es va establir al Brasil, amb el cognom del seu marit, un exiliat espanyol de qui es va separar.

La “mare” dels ianomami

Entre 1960 i 1971 va treballar com a reportera gràfica i va formar part de l’equip de fotògrafs de la revista ‘Realidade’. Un reportatge a l’Amazones li va canviar la vida i la manera d’entendre la fotografia. Es va convertir en una activista pels drets del poble ianomami, emprant la fotografia com una eina per sensibilitzar l’opinió pública a favor d’aquesta cultura del nord del Brasil.

La mostra, comissariada per Thyago Nogueira, coordinador de fotografia
contemporània de l’Institut Moreira Salles, presenta un recorregut expositiu organitzat entorn de vuit seccions i aplega prop de 200 fotografies. Barcelona és l’única ciutat que visita la mostra en tot l’estat espanyol.