El responsable de cultura dins del govern de Xavier Trias diu que Barcelona ha de seguir sent una ciutat oberta al món però que, abans que res, ha d’exercir “sense complexes” la capitalitat cultural de Catalunya. Ciurana insisteix que, si bé la cultura catalana no té un Estat propi que la defensi, sí pot comptar amb una capital disposada a posar-se al capdavant.

En una conferència del Cercle de Cultura per presentar els eixos estratègics de la seva política com a regidor de Cultura, Jaume Ciurana ha proposat als gestors de diversos serveis i equipaments de la ciutat relacionar la cultura amb l’escola, la ciència, els emprenedors i les noves tecnologies. Entre el públic hi havia els directors de teatre Joan Maria Gual o Toni Casares; el president de Focus, Daniel Martínez; la vicepresidenta del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), Pilar Parcerisas; el director de l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), Fèlix Riera; i el director del Gran Teatre del Liceu, Joan Francesc Marco.

Crear identitat

Ciurana ha insistit que el projecte de la Barcelona multicultural ha fracassat, igual que en moltes altres ciutats. El regidor de cultura proposa substituir-lo per un model de polítiques culturals que creïn identitat pròpia, a partir de la integració en català de tots els accents que formen part de la diversitat de Barcelona.

El periodista i escriptor Sergio Vila-Sanjuán li ha preguntat per la projecció global de la ciutat a través de la llengua i la cultura castellana: Ciurana li ha respost que no volia obviar que Espanya existeix, però ha insistit en la projecció catalana, mediterrània i europea de la ciutat i ha refermat que “Barcelona no vol ser la segona capital d’enlloc”.

No més equipaments

Com a projectes concrets a llarg termini, el govern municipal vol convertir el Museu Etnològic de Montjuïc en un Museu de les Cultures del Món i ubicar un gran centre cultural a l’edifici del Banc d’Espanya. Però Ciurana considera que la ciutat ja compta amb bons equipaments culturals i que ara el que cal és reforçar el servei que donen a la ciutadania. Per això vol comptar amb la col·laboració dels emprenedors del món del disseny, l’arquitectura i l’audiovisual per omplir de contingut, per exemple, el Disseny Hub de la plaça de les Glòries.

Ciurana ha insistit que cal evolucionar de la subvenció a la inversió en cultura. També s’ha mostrat preocupat pel futur del patrimoni cultural de les caixes d’estalvis, afectades per la remodelació del sistema bancari.