L’edició d’enguany coincideix amb el centenari del primer cop que una dona va sobrevolar Barcelona -fou la belga Hélene Dutrieu- i, per commemorar l’efemèride, la pilot russa i campiona mundial d’Acrobàcia Aèria, Svetlana Kapanina, ha tornat a fer-ho.

La patrulla Breitling Jet Team ha obert l’espectacle, que també ha comptat amb la Patrouille de France i la Patrulla Àguila de l’Exèrcit Espanyol. En total, hauran sobrevolat el cel barceloní 69 avions, els paracaigudistes de l’exèrcit de l’aire i diversos paramotors, és a dir persones que planegen amb parapent i disposen d’un motor per propulsar-se.

Home-ocell (Foto: Olga València)

 

Tot plegat ha acabat amb una volada conjunta de 5.000 estels. Entre els assistents, hi havia molts són aficionats a l’aeronàutica, però sobretot molta curiositat per l’espectacle i els vehicles aeronàutics, com el prototip de robot lunar que el Barcelona Moon Team presenta al certàmen Google Lunar X Prize.

Durant el lliurament de premis, a càrrec de l’alcalde Xavier Trias, el Cristòfol Juandó ha recaigut ex aequo en l’Institut del Mar, Mier Comunicaciones i la Universitat Politècnica de Catalunya per les tasques d’investigació en aeronàutica a Catalunya. El premi Josep Canudas s’ha concedit a títol pòstum al pilot acrobàtic Alex MacLean.

Alguns dels 420.000 assistents a la Festa al cel (Foto: Olga València)

Restriccions de trànsit i més transport públic

Davant l’afluència de públic d’edicions anteriors i les restriccions de trànsit consegüents, TMB ha recomanat desplaçar-se a la zona amb transport públic. De fet,  ha posat en marxa un dispositiu especial, amb més freqüència de metros i autobusos i una llançadora entre les línies 1 i 4 de metro.