Arriba a les sales d’exhibició ‘La Vampira de Barcelona’, la pel·lícula distingida amb el premi del públic en la 53a edició del Festival de Cinema de Sitges. Els Cinemes Bosque han acollit una presentació prèvia del film amb assistència de part del seu equip artístic, amb el director Lluís Danés i els protagonistes, Nora Navas i Roger Casamajor, al capdavant.

Nora Navas es posa a la pell d’Enriqueta Martí i Ripoll, la mítica Vampira del Raval, a qui es va imputar, a principis del segle XIX, el segrest de Teresa Guitart, filla d’una família burgesa. Però el film en ressegueix la història a través de la mirada d’un periodista que cerca la veritat sobre el cas, a qui encarna Roger Casamajor.

Un projecte que ve de lluny

A Lluís Danés li va caure a les mans, fa 11 anys, un guió de Lluís Arcarazo per a un projecte que no es va realitzar mai, ‘La huella del crimen’. D’aquell guió no en queda pràticament res, perquè van reescriure’l moltes vegades. “Aquella era la història d’una bruixa i assassina en sèrie. Ha estat totalment replantejada”, explica Lluís Danés.

A ‘La Vampira de Barcelona’ Enriqueta Martí apareix com una exprostituta i curandera que es guanya la vida segrestant nens per fer-los demanar almoina, però no com una assassina, tal com l’ha dibuixada tradicionalment la llegenda. “Enriqueta Martí va ser la cap de turc d’un sistema de poder i ocultació d’activitats perverses al Raval”, afirma Danés.

Danés ha fet de la història un conte gòtic, rodat en estudi i emprant tècniques que ja se li han vist en muntatges teatrals, com els jocs d’ombres xineses i objectes mòbils. “No m’interessava un film realista, sinó jugar amb el simbolisme. Volia capbussar l’espectador en un univers  predisposant-lo que li expliquin una llegenda urbana”, argumenta el director.

La pel·lícula, rodada en estudis, és en blanc i negre. Però algunes escenes són en color i apareixen, ara i adés, objectes de color vermell. “Anticipen el perill i remeten a la sang”, explica. Coproduïda per La Brutal i Filmax, s’exhibeix a 45 sales de tot l’estat, mitja dotzena de les quals de Barcelona.