Un dels actes més esperats del 45è Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona tindrà lloc el 30 d’octubre al Palau de la Música Catalana. Es tracta del concert que oferiran Chucho Valdés i els Afro-Cuban Messengers, amb la presentació del disc ‘Border-free’. Valdés ha assistit aquest dimarts a la presentació del programa a l’Antiga Fàbrica Damm. S’ha mostrat molt emocionat per rebre la Medalla d’Or del festival, un guardó que ja va rebre Bebo Valdés ara fa una dècada. Ha assegurat que el seu pare “tenia un gran respecte per Barcelona i aquest festival“.

Tito Ramoneda, president executiu de The Project, i Joan Anton Cararach, director artístic, han presentat la programació del festival i Cararach l’ha definit com “un festival social”, ja que estableix ponts amb escoles, biblioteques i altres ciutats.

També hi han confirmat l’actuació de Tindersticks, el 31 d’octubre a la sala Barts, al Paral·lel. Aquesta sala també acollirà el concert del cantant i pianista anglès Jamie Cullum, el 28 de novembre. Jack DeJohonette actuarà el 15 de novembre, amb el saxofonista i clarinetista Don Byron com a convidat especial, i el 22 de novembre hi actuarà el contrabaixista israelià Avishai Cohen.

L’aliança de Geri Allen, Terri Lyne Carrington i Esperanza Spalding, ACS, és un altre dels actes que s’han confirmat. Actuaran al Palau de la Música el 14 de novembre. El Palau també serà l’escenari del concert de George Gershwin el 23 de novembre, que tocarà amb el pianista Alfredo Rodríguez i l’Orquesta Simfònica del Vallès, que tocarà per primera vegada al festival.

El concert de clausura anirà a càrrec d’Andrea Motis i Joan Chamorro, l’1 de desembre a L’Auditori. Presentaran una big band de músics de l’escena catalana amb arranjaments creats especialment per a l’ocasió.

El 31 d’octubre, Chamorro presentarà una altra jove sorgida de la Sant Andreu Jazz Band, Eva Fernàndez, que debutarà a Luz de Gas. Aquesta sala també acollirà el concert de Kurt Rosenwinkel, el 6 de novembre; la proposta de Martirio en homenatge a Chavela Vargas, el 13 de novembre; i la celebració del 20è aniversari del trio polonès Kroke, el 14 de novembre.

Altres concerts destacats seran els de Christian McBride, Miguel Zenón, Daniel Humair i Wadada Leo Smith.


Alguns dels escenaris destacats, a banda dels ja anomenats, són l’Institut Francès de Barcelona, el Conservatori del Liceu o la Sala Razzmatazz, que acollirà el concert de The Cat Empire, que primer estava programat a la sala Luz de Gas, però a causa de la gran demanda, s’ha traslladat a la sala del Poblenou.