El president de l’ADETCA, Daniel Martínez, ha culpat de la baixada d’ingressos la “irracional pujada de l’IVA cultural. Martínez ha afegit que aquest descens suposa “una important sacsejada per a la qual no hi ha pal·liatius”.

Segons l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya, el gènere més afectat per la davallada ha estat el del teatre musical, que ha perdut un més de la meitat dels espectadors que va tenir la temporada anterior, amb una caiguda del 52 per cent. El teatre infantil, que ha tingut una baixada del 13 per cent d’espectadors, ha sofert la decisió de moltes escoles de deixar de portar els nens a les sales. Una tendència que, segons l’ADETCA, “canviarà l’any que ve” gràcies a la intervenció de l’Administració.

La davallada d’espectadors als teatres barcelonins no ha afectat de la mateixa manera tots els tipus de sales. En el cas dels espais petits —de menys de 200 localitats— la recaptació ha augmentat un 21 per cent, gràcies al 13 per cent més d’espectadors que han assistit a aquests teatres. En aquest format, la Sala Muntaner ha estat l’espai que ha acollit més espectadors. D’entre les sales grans, l’espai que més assistència ha tingut ha estat el Gran Teatre del Liceu.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ha assistit per primera vegada a la presentació dels resultats de la temporada teatral de l’ADETCA, ha reivindicat la reducció de l’IVA cultural. Una mesura que, segons el mateix conseller, ha estat debatuda pel Govern espanyol, per la qual cosa no entén “a què estan esperant” per aplicar-la.

Mascarell ha presentat un fons de finançament de 20 milions d’euros per al sector amb garantia del Departament de Cultura, i ha anunciat una “campanya publicitària a TV3 per recuperar públic”, que sufragaran les empreses teatrals amb unes condicions econòmiques favorables.

L’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya s’ha mostrat preocupada pels resultats de la temporada 2012-2013 però afirma que el sector “és optimista” i espera que la creativitat dels artistes i una propera temporada “de gran qualitat” ajudin a recuperar espectadors.