FERRAN MASCARELL, conseller de Cultura "La nostra intenció és que en el procés de naixement estigui vinculat al Museu Nacional d'Art de Catalunya i en principi quan el poguem desplegar físicament la nostra idea és que estigui a l'entorn de l'esplanada de museus, no?"

El Departament de Cultura de la Generalitat ha mogut fitxa i ha posat les bases per crear el futur Centre Nacional de Fotografia, un gest que omple un buit museístic i dóna resposta a la demanda del sector. D’aquí a un parell de setmanes es constituirà un primer grup de treball, que s’encarregarà d’elaborar el programa i que es preveu que estigui definit el 2016.

La creació d’aquest centre es posa en marxa en el context del Pla Nacional de Fotografia – el primer que es promou a Catalunya- i que disposa d’una inversió de 460.000 € (210.000 € aportats pel Departament, 150.000 € procedents del patrocini del Banc Sabadell i 150.000 € obtinguts a través de l’1% cultural).

Construir un relat de la fotografia catalana

A Catalunya hi ha 35 milions de fotografies inventariades que es troben majoritàriament en el sistema d’arxius catalans. Un dels objectius del pla és, precisament, crear un fons nacional de fotografia per coordinar i difondre les diverses col·leccions que hi ha al país. Paral·lelament, i per tal de protegir el patrimoni fotogràfic, es treballarà per crear un sistema d’informació unificat de fons i col·leccions fotogràfics de diversos centres. Per això es farà un inventari de les col·leccions que hi ha al país i s’elaborarà un cens de tots els béns fotogràfics documentals de Catalunya.

[Imatge: Fons Fontserè, Mèxic, 1964]

La creació del portal de fotografia, que estarà disponible en català, castellà i anglès el 2015, és un altre dels pilars del pla. El web – que naixerà amb un import de 100.000 € – inclourà un directori de centres de patrimoni fotogràfic, un llistat d’arxius de fotografia, exposicions virtuals i també un cercador de col·leccions. La idea és que esdevingui un instrument local i internacional per difondre la fotografia històrica i contemporània catalana.

Amb la vista posada el 2017 i sota el paraigua del MACBA i el MNAC, el pla també planteja la creació de la Col·lecció Nacional de Fotografia (dotada amb 175.000 €). L’objectiu és iniciar la col·lecció amb fotografies del MNAC, la Biblioteca de Catalunya, l’Arxiu Nacional de Catalunya i el fons de la Generalitat i, posteriorment, es plantejarà la possibilitat d’adquirir peces de propietat privada que es consideren necessàries per interpretar la història de la fotografia catalana.

[Imatge: Fons Gabriel Casas, Sense sostre, Barcelona, 1930]

Finalment, una altra de les línies d’actuació aposta per incorporar aquesta disciplina a les universitats amb la idea de professionalitzar el sector, un cop s’ha detectat que no hi ha cap programa ni grau universitari que inclogui aquesta formació. Un primer gra de sorra per estructurar i potenciar el patrimoni fotogràfic del país.