És el frigidari, una piscina romana d'aigua freda i la part més important de tot el que s'ha conservat. Al seu costat, s'han recuperat 17 metres de muralla i una de les torres que custodiaven l'accés a la ciutat. Tot plegat es troba als baixos del nou edifici del Centre Cívic Pati Llimona. ROGER MONTOTO, arquitecte "Tota aquesta feina de tria, d'identificació i de documentació del que teníem, cosida amb els requeriments del centre cívic modern ha estat la part més complexa de tot el procés." Amb aquesta ampliació el centre ha guanyat prop de 800 metres quadrats. L'espai inclou des d'un laboratori fotogràfic fins a una ludoteca o sales d'expressió corporal. Igual que s'ha fet als baixos amb les restes romanes, les sales integren elements arquitectònics com aquest sostre del s. XIX. L'objectiu d'actuacions com aquesta és integrar el patrimoni a la vida de Barcelona per evitar que quedi relegat als museus. JAUME CIURANA, tinent d'alcalde de Cultura, Creativitat i Innovació "Barcino no és Empúries, o no és Pompeia o no és Numància, és a dir, restes arqueològiques separades del context, sinó que Barcino és això: és un casal infantil o un centre cívic a sobre de 2.000 anys d'història." CLARA ALIAGUILLA "L'edifici del Pati Llimmona es troba a tocar de la façana matrítima de l'antiga ciutat romana. És una zona en què s'han trobat moltes restes. Al costat de les que avui s'han presentat hi ha, per exemple, aquesta porta de la muralla. Us ho ha explicat des del carrer de Regomir, Clara Aliaguilla."

A l’interior de l’edifici, a més, els treballs han permès conservar-ne tant els sostres, que daten del segle XIX, com els terres.

Amb aquesta ampliació el Centre Cívic disposa de 800 metres quadrats extres distribuïts en quatre plantes. A la principal s’hi ha instal·lat un laboratori fotogràfic i un plató. La primera planta, que inclou espais com una sala d’informàtica o una d’expressió corporal, està dedicada als adolescents. A la segona hi ha un casal infantil. I a la tercera, una sala de conferències i les dependències del districte.

L’objectiu d’una actuació com aquesta és, segons l’Ajuntament de Barcelona, integrar els espais històrics en la vida quotidiana de la ciutat. Al contrari que en altres poblacions, on les restes es troben als afores, a Barcelona les troballes arquitectòniques són freqüents i la voluntat del consistori és mantenir-les als edificis on s’han trobat.

Per donar a conèixer l’espai, el Pati Llimona estarà obert als veïns a partir d’aquest dimecres. S’hi podrà accedir lliurement els dimecres i divendres a la tarda, i els dissabtes tot el dia, fins al 12 de maig.