El Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia (CAT) compleix 25 anys. El setembre del 1993 van començar les activitats regulars en aquest equipament amb l’objectiu de promocionar la música i la cultura tradicional catalana. Després d’un quart de segle, la filosofia és la mateixa que als inicis: ser un centre estable i de referència per a la música d’arrel tradicional.

L’any 1993 l’Associació Cultural TRAM, que ja feia anys que treballava per la cultura tradicional i en feia cinc que organitzava el festival Tradicionàrius, va començar a gestionar el Centre Artesà Tradicionàrius. L’edifici havia estat, des dels anys 80, el centre cívic municipal i havia acollit les primeres edicions del Tradicionàrius. Però va ser llavors quan es va convertir en un centre estable de música d’arrel. Explica en Jordi Fàbregas, músic i director del CAT, que “els astres es van alinear en aquell moment i ho vam poder aconseguir. Vam poder tirar endavant el que fèiem una mica com una mostra durant el Tradicionàrius; ho vam poder estendre durant tot l’any.

Més enllà del CAT

A Gràcia ja bullia l’olla de la música folk; hi havia grups que assajaven o músics que hi vivien. Amb el CAT, la formació i la música en viu podien conviure tot l’any, no només els tres mesos que durava el festival. Des de l’equipament sempre s’ha volgut anar més enllà de les mateixes parets i col·laborar amb altres músics i sales. Jordi Fàbregas diu que “durant tots aquests anys hem anat posant idees sobre la taula. Recordo que vam fer una proposta que es deia Tradicionàrius als bars i vam ocupar molts bars de la Vila de Gràcia i alguns de la ciutat també. Com això, hem anat llançant idees.”

Tres anys de diàspora

A més, durant tres anys van haver de buscar acollida al barri per les obres de rehabilitació de l’edifici. “Del 2005 al 2008 vam anar una mica a la diàspora, vam tenir una gran sort de col·laborar amb el teixit associatiu de Gràcia, però també ens va servir per travessar la Diagonal: vam fer coses a Bikini, vam començar a fer les col·laboracions amb l’Auditori de Barcelona, havíem fet coses al Luz de Gas”, explica el director del CAT.

Actualment la seu del CAT acull uns 35.000 assistents i 584 alumnes dels tallers de música i danses. El Festival Tradicionàrius ha celebrat la 31a edició i per a la propera hi haurà una programació especial vinculada als 25 anys del CAT.

Comparteix a: