Més de 60 grups passaran aquest any per l’escenari del Tradicionàrius. Els concerts i els balls folk són un dels aparadors més importants de la música d’arrel catalana, i en aquesta edició la meitat de les propostes són per a grups joves que reinventen, recuperen i reescriuen el folk i la música d’arrel, com Inxa Impro Quintet, que actuarà el 19 de gener al CAT. Aquest grup va néixer el 2012 com a projecte de final de carrera de l’ESMUC en què la protagonista de les improvisacions és la gralla. És un exemple de la nova fornada d’artistes que beuen dels grups que han obert camí. Explica Manu Sabaté, del grup Inxa Impro Quintet, que “nosaltres el que hem fet ha estat crear a partir del que ja estava fet, tota la feina més de recerca que van fer ells, com que ens l’hem trobat feta, l’hem aprofitat i a partir d’aquí hem intentat fer coses noves i diferents”.

25 anys de trajectòria

Els grups de llarga trajectòria també tindran lloc al Tradicionàrius. És el cas de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que inauguraran el festival el dia 12 de gener amb un concert de celebració dels 25 anys de trajectòria. Segons Artur Gaya, membre del grup, han preparat l’actuació amb molta il·lusió, ja que el Tradicionàrius és com casa seva a Barcelona, explica que “la primera vegada que vam sortir de les Terres de l’Ebre va ser aquí, perquè aquí ens van cridar i quan hi vam venir se’ns van obrir moltes portes. El que farem serà fer un concert antològic”.

Una edició amb tres homenatges

Grups joves i grups consolidats, però al Tradicionàrius no s’obliden dels que ja no hi són, així ho explica Jordi Fàbregas, director del festival: “El Tradicionàrius també ha de servir igual per donar cabuda als llenguatges nous i les propostes noves, no volem perdre la història i d’allà on venim”. Per això, hi haurà tres homenatges: a Maria Laffitte, una de les fundadores del Tradicionàrius, en els 10 anys de la seva mort; a Pere Tàpies, vinculat a la festa de sa Pobla amb la seva ‘Oda a la sobrassada,’ i a Toni Roig, fundador d’Al-Mayurqa.

Concerts i balls folk, caps de setmana monogràfics i propostes que es consoliden com Les Vespres dels Dimecres, Folk als Mercats, Tradicionàrius al Territori o els Foguerons de sa Pobla. Un total de més de 60 artistes durant tres mesos. Alguns dels noms que es podran escoltar: Orquestrina Trama, RIU, Aires del Montseny, Nuevo Mester de Juglaría, Jaume Arnella i el Cor Sarabanda, Miquel Gil i Pep Gimeno, “Botifarra”, Marc Egea, Kepa Junkera i Eduard Iniesta.