En aquesta sala la temperatura sempre està entre 18 i 21 graus i amb el percentatge just d'humitat per garantir la conservació dels documents. La manipulació dels llibres, fotografies, gravats o plànols antics implica un desgast. Però tancar-los en aquests magatzems i no permetre'n la consulta no era una opció, per això fa més d'una dècada es va començar a digitalitzar la documentació de l'arxiu municipal. El projecte s'ha anomenat Ulisses, per l'odissea que comporta escanejar totes i cadascuna de les peces en alta resolució, descriure-les i catalogar-les. JOAQUIM BORRÀS, arxiver en cap de l'Ajuntament "Trobarem sorpreses a partir d'aquesta documentació que es podrà conservar com algunes imatges del zoo de Barcelona, animals emblemàtics, o per exemple personatges de la nostra història, imatges que no s'han vist mai, edificis històrics que han desaparegut..." El fons inclou documents com el llibre de privilegis de la ciutat, amb multitud de textos antics, un mapa de la Barcelona de les muralles o la primera fotografia feta a la ciutat. Tot i que el procés és llarg i delicat, ja s'han escanejat més de 900.000 imatges, un 14% del fons documental, i la previsió és seguir a un ritme de 150.000 per any. La prioritat és digitalitzar els elements més valuosos i delicats, i també els que més es consulten per evitar-ne el desgast. L'objectiu és posar a disposició d'estudiants, historiadors, investigadors i ciutadans un dels patrimonis històrics més importants d'Europa.

L’arxiu ha obert aquest nou canal de manera que els estudiants, historiadors, investigadors i ciutadans puguin accedir directament i de forma gratuïta a les imatges digitalitzades i a les descripcions dels documents que s’emmagatzemen al centre. Es tracta d’un dels patrimonis històrics més importants d’Europa i, a més de textos del govern i l’Administració municipals, el catàleg també inclou col·leccions privades i permet recórrer la vida oficial i quotidiana de la ciutat del darrer mil·lenni, del segle XI al XXI. L’arxiver en cap de l’Ajuntament, Joaquim Borràs, ja ha avançat que s’hi trobaran “sorpreses” com “imatges del Zoo de Barcelona, animals emblemàtics, o per exemple personatges de la nostra història, imatges que no s’han vist mai, edificis històrics que han desaparegut, etc“.

Montfort, Antoni (1818)

El fons inclou la primera fotografia feta a Barcelona, plànols i gravats que mostren la ciutat emmurallada del segle XVII, imatges d’un míting a Sarrià l’any 1914 en contra de l’annexió a Barcelona o bé retrats de la Festa Major de Gràcia de l’any 1935. La digitalització de la documentació de l’arxiu municipal va començar fa més d’una dècada. Fins al moment ja s’han digitalitzat unes 900.000 fotografies -un 14% del fons de documental- i la previsió és continuar a un ritme de 150.000 per any. El projecte s’anomena Ulisses i consisteix en escanejar cada peça de l’arxiu en alta resolució, descriure-la i catalogar-la. La prioritat és digitalitzar els elements més valuosos i delicats, i també els que més es consulten per evitar-ne el desgast.

Pérez de Rozas, Carlos (1935)

L’opció de cerca avançada del catàleg permet triar el tipus de document que es busca si està digitalitzat, a més de l’arxiu i la col·lecció de la qual forma part. També es pot fer una recerca acurada per dates, autor, matèria, persones i llocs.