Els aficionats al còmic tenen des d'avui i fins diumenge 36.000 metres quadrats a la seva disposició per triar i remenar tot tipus de material relacionat amb aquest món. El dijous és sempre el dia més tranquil del saló, però també el que aprofiten els qui es volen dedicar a dibuixar per fer contactes. "Aquí tens per fer entrevistes amb DC, Marvel..." "Jo faig dibuixos també i vull començar a bellugar-me per aquí i mirar..." Els aficionats de tota la vida no falten mai a la cita. Això sí, els més veterans troben a faltar l'esperit dels inicis. "Això ara només és un mercat, i aquí lo important no és vendre sinó mostrar al món el que fem nosaltres". Aquest any el saló està dedicat al gènere fantàstic, hi ha exposats fins a 368 originals d'obres com 'Flash Gordon', 'Star trek' o 'Joc de trons'. Sobre 'Cançó de gel i foc' es poden veure els dibuixos originals de les portades de l'edició espanyola dels llibres. El seu autor, quan va rebre l'encàrrec fa 15 anys, no s'imaginava que la saga es convertís en un gran èxit internacional. ENRIQUE COROMINAS, dibuixant "La primera vez que oí hablar de éstos libros fue un encargo más de la editorial Gigamesh, como ya había hecho otras portadas. Aquí intentamos dar un tono mucho más freaky. Esta es una editorial freaky, yo soy freaky, el editor también y se nota". La 33a edició del saló també homenatja aquest any entre d'altres el Capità Amèrica, l'humorista Perich, o els 75 anys de Batman i els seu gran enemic, el Joker. És un tast de les moltes activitats que, fins diumenge, es poden trobar en la 33a edició del Saló del Còmic.

El Joker i el Capità Amèrica -que celebren el 75è aniversari el 2015- protagonitzaran dues de les exposicions més destacades del certamen, que també proposa una mostra sobre el còmic fantàstic amb 368 originals d’obres com ‘Flash Gordon’, ‘Star trek’ o ‘Joc de trons’. Entre la vintena d’exposicions programades també se’n podrà veure una sobre el dibuixant Jaume Perich -elaborada amb material cedit per l’Arxiu Històric de Barcelona-, una que homenatja les autores de còmic femení del franquisme i una altra sobre el conegut còmic espanyol ‘Anacleto, agente secreto’.

El director de Ficomic i president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, ha recordat que el saló té una “gran vitalitat” i ha avançat que l’organització té l’objectiu de superar les 100.000 persones. Les editorials -els expositors han passat de 161 a 165- confien que serà un bon any per a les vendes, afavorides també per la proximitat de la cita amb Sant Jordi. El certamen arriba reforçat per un altre atractiu, la visita d’autors estrangers com l’italià Milo Minara -autor de ‘Caravaggio’-, David Finch -creador dels còmics ‘Hora de aventuras’-, Frederik Peeters, Brian Talbot o Jérémie Moreau.

Enguany el saló aprofita la vinculació amb el gènere fantàstic per obrir una porta a la divulgació científica, amb convidats especials com David Saltzberg -assessor de la sèrie de televisió ‘The big bang theory’- o Michael Küppers, coordinador de la missió Rosetta. També s’han organitzat tallers, conferències i taules rodones sobre un gènere que, per a molts ciutadans, ha estat la porta d’entrada a la lectura.