Dins del programa de les Festes de Santa Eulàlia 2019, l’ICUB inaugurat la primera Ruta dels Orgues. Es tracta d’un itinerari pensat per conèixer millor aquest instrument, però especialment els que es troben al districte de Ciutat Vella. La ruta acull un total de sis punts amb el seu corresponent orgue: el Palau de la Música Catalana, el Palau Güell, la basílica de Sant Just Pastor, la basílica de Santa Maria del Mar, la Mercè i la Catedral de Barcelona.

L’objectiu és apropar al gran públic les característiques tècniques d’aquest impactant instrument, però alhora presentar-lo com a element històric de la ciutat. La majoria dels orgues que aglutina la ruta van superar l’època de guerra civil i han estat recentment restaurats. En aquesta línia, tot i que els punts de visita estaran oberts de forma gratuïta al llarg del dia (des de les 10 h fins a les 17 h), a cada punt hi ha programada una breu explicació. Durant la xerrada, músics i especialistes aproparan als visitants la història concreta de cada orgue i la seva importància dins el context històric i cultural de Barcelona.

A més, els assistents també han pogut gaudir d’un breu concert a càrrec de l’organista titular de l’emplaçament a excepció del que ha tingut lloc al Palau de la Música Catalana. El primer concert de tots els de la ruta, ha estat el de Juan de la Rubia, organista titular de la Sagrada Família. De la Rubia ha escollit una obra de Bach i una altra de Mendelssohn per fer sonar un dels orgues més antics i emblemàtics del recorregut, construït l’any 1908, just quan acabava la construcció de Domènech i Montaner. L’organista ha assegurat que ha estat “un luxe ser l’encarregat de fer sonar un orgue tan gran i important dins la història de la ciutat”.

L’entrada lliure i gratuïta ha dut a centenars barcelonins i turistes a apropar-se als diferents punts al llarg del dia. En el cas del Palau Güell, que sí demanava reserva prèvia a l’acte a causa de l’aforament reduït de l’espai, les entrades dels dos torns de concert programats van esgotar-se en qüestió d’hores. L’èxit de convocatòria ha deixat molt satisfeta l’organització i Mercedes Conde, directora artística del Palau de la Música, ha assegurat que es plantegen “convertir la Ruta dels Orgues en una cita anual de les Festes de Santa Eulàlia”.