Amagades al fons d’una casa de Sant Cugat del Vallès que s’ha d’enderrocar, apareixen dues capses vermelles. La sorpresa és descobrir què hi havia dins: més de 5.000 fotografies que Antoni Campañà va captar durant la Guerra Civil i que no havien vist la llum. Són imatges amb un fort valor històric perquè expliquen com es van viure aquells anys a Barcelona. És una finestra que mostra desfilades, la quotidianitat, els refugiats, però també els efectes de la violència. Aquestes imatges són ara un testimoni que ens permet fer un viatge en el temps i veure com són ara i com eren als anys 30 alguns espais de la ciutat.
La curiositat és que són imatges diferents de les que estem acostumats a veure d’aquella època. Campañà és un fotògraf pictorialista i, en comparació amb els fotoperiodistes de l’època, es va fixar a partir dels seus retrats en detalls diferents. “La majoria de fotògrafs buscaven, en primer lloc fer fotografies per alguna causa, i els que no ho feien buscaven sobretot els grans mítings polítics, les figures dels partits i sindicats”, explica l’historiador Arnau Gonzàlez, qui afirma que, en canvi, Campañà buscava un altre tipus de mirada:
“Ens expressa molt com la ciutadania, sobretot de la ciutat de Barcelona, va sobreviure i es va adaptar a un context tan dramàtic com el de la guerra”
Ara les fotografies veuen la llum al llibre ‘La capsa vermella’. El reporter de ‘La Vanguardia’ Plàcid Garcia-Planas, l’historiador Arnau Gonzàlez Vilalta i el fotògraf David Ramos han treballat sobre aquell llegat per presentar-ne una tria fotogràfica. Una manera d’homenatjar la feina feta per Antoni Campañà i prendre consciència històrica de com es va viure la Guerra Civil a la ciutat.
A més, en la capsa vermella també s’han trobat imatges de la Barcelona anarquista. I ara algunes d’aquestes fotografies es podran veure aviat a l’exposició “Gràfica anarquista. Fotografia i revolució social”, de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.