Discret, pràcticament invisible però, sobretot, ràpid. Així ha de ser un bon fotògraf de carrer. Un gènere on no hi ha temps per a preguntes. "Si li dius a la gent, ei puc fer-te una fotografia? Estarà molt bé però llavors ja posen, ja és una altra història. És un retrat diferent. Llavors has de fer la foto molt ràpidament, jo estimo que les meves les faig entre tres i set segons." Això sí, per sobre de tot, impera l'ètica del fotògraf. "Sempre ha de ser una fotografia molt respectuosa amb la gent. No volem fotografiar gent que tingui la seva dignitat malmesa. No es tracta d'ofendre, ni molt menys." Rafa Badía fa dues dècades que documenta instants quotidians de la ciutat. Quatre anys enrere va decidir, amb tres fotògrafs més, fundar un col·lectiu, Calle 35, dedicat a la fotografia de carrer. Actualment ja són 15 membres. En Jordi Beltri n'és un. Un autèntic caçador. "El caçador és el que va caminant contínuament amb la càmera a la mà, no para, i va mirant, veu alguna cosa que li interessa i pam! I el pescador és aquell que veu un escenari i espera fins que obté la fotografia que vol." "La cámara en la mochila no hace fotos. Entonces hay que llevarla siempre en la mano por si ocurre algo rápido." Moments aïllats com aquests amb un alt valor estètic però, també, documental. L'arxiu de Calle 35 té vocació de convertir-se en testimoni del pas del temps a la ciutat.

Al web de Calle 35 els fotògrafs que formen part del col·lectiu exposen part del seu arxiu en renovació constant. Els membres del grup estan obligats a presentar noves imatges cada mes i, setmanalment, s’escull la millor fotografia. Així, expliquen, s’obliguen a sortir al carrer a disparar.

Discreció, rapidesa i respecte

Un dels fotògrafs fundadors de Calle 35, Rafa Badia, explica que la clau per ser un bon fotògraf de carrer és la discreció i la ràpidesa. “Jo tardo entre tres i set segons a fer una fotografia”, explica. Passat aquest temps, assegura Badia, la situació que pretenia immortalitzar haurà desaparegut. Per als membres del col·lectiu el respecte a les persones retratades és primordial:
“Si una imatge pot malmetre la dignitat d’algú no ens interessa. No es tracta d’ofendre a ningú, ni molt menys”.

Caçadors i pescadors

Entre els fotògrafs de carrer es poden diferenciar dues tipologies: el caçador i el pescador. Un dels membres de Calle 35, Jordi Beltri, ho descriu així: “El caçador és el que va caminant contínuament amb la càmera a la mà i, si veu alguna cosa que l’interessa, dispara. El pescador és aquell que veu un escenari amb una sèrie de característiques que li semblen atractives i s’espera allà fins que obté la fotografia que vol”.”Un dels fotògrafs de Calle 35 és capaç d’esperar-se dues hores, si cal”, afegeix.

Vocació documental

Les imatges que capta el col·lectiu tenen, a més, una clara vocació documental. D’aquí a uns anys, així ho esperen els seus membres, construiran un trencaclosques que permetrà recordar com era Barcelona i la resta de ciutats immortalitzades pel col·lectiu.