Expressió segura i ferma, però amb la mirada distreta. És el Goya de després de la postguerra, ja en l'última etapa d'una carrera artística prolífica i marcada pels temps que va viure. Va treballar tot tipus de tècniques i molts el consideren pare de l'art modern. JOSÉ MANUEL MATILLA, Departament de Dibuixos i Estampes del Museo del Prado "Domina todas las técnicas y des del principio y de forma casi autodidáctica. Los expresionistas, los románticos, los impresionistas... todo el mundo ha trado de sacar algo de Goya porque es un pionero en casi todo lo que toca." Una de les característiques de la seva obra és la crítica social. Denunciava l'abús d'autoritat de la religió, teles com aquesta demostren el rebuig que li provocaven les curses de braus i es reia del comportament humà. En aquesta sèrie de quadres substitueix les persones per ases i en 'Vol de bruixes' denuncia la irracionalitat i la superstició. 'La maja vestida' és un dels quadres més controvertits, junt amb de 'La maja desnuda', que mostren una nova generació de costums lliures. JOSÉ MANUEL MATILLA, Departament de Dibuixos i Estampes del Museo del Prado "Es un pensador, es un intelectual y que manifiesta su pensamiento y su ideología a través de las obras." L'obra de Goya reflecteix un període històric convuls marcat per la Guerra del Francès. Els quadres del 2 i 3 de maig no han viatjat a Barcelona, però sí els que mostren els desastres i malsons que va provocar aquesta guerra. Considerat un dels genis de la pintura ell mateix va reconèixer que mai no va deixar d'aprendre. Fins i tot en els últims anys de vida a Bordeus el seu art va seguir evolucionant.

L’exposició “Goya. Llums i ombres” s’articula en forma de petits relats visuals que analitzen els grans temes abordats per Francisco Goya (1746-1828) al llarg de la seva vida i inclou peces tan destacades com ‘La maja vestida’, ‘El para-sol’, ‘Vol de bruixes’ o ‘Encara aprenc’.

Els diferents microrelats plantejats reflecteixen la realitat social de l’època en què va viure Goya, protagonitzada tant per la reialesa i les classes privilegiades com pels intel·lectuals, amics de l’artista i el poble. Es fa palesa, d’aquesta manera, la riquesa temàtica i la  tècnica impressionant de Goya, així com la simultaneïtat de les composicions per encàrrec i aquelles més lliures i crítiques, nascudes del mateix desig expressiu de l’artista.

L’exposició s’emmarca dins els actes de celebració del desè aniversari del CaixaForum.